200 000 лева глоба за Uber

0
В началото на месец юли КЗК глоби компанията
В началото на месец юли КЗК глоби компанията

Върховният административен съд потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В.

Припомняме ви, че в началото на месец юли КЗК глоби Uber с 200 хил. лв. От компанията обжалваха решението на Комисията.

Според антимонополния орган при предоставяне на услугата за превоз на пътници UberX двете предприятия са извършили нарушения. Дружествата са наказани с глоби от по 50 000 лв.

Също така КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. КЗК постанови незабавно изпълнение на своето решение.

Със свое определение ВАС отхвърля искането на Uber за спиране на незабавното изпълнение на решението, тъй като спиране е допустимо само при доказване от оспорващия на значителна или трудно поправима вреда.

Независимо че загубите и пропуснатите ползи за дружествата имат имуществено измерение, ВАС приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес, а именно – спазване добросъвестната търговска практика.

Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари