ВАС отмени глоба от 175 000 лева на фирма, свързана с Марешки

0
Наложената от Комисията за защита на конкуренцията глоба бе отменена от Върховния административен съд
Наложената от Комисията за защита на конкуренцията глоба бе отменена от Върховния административен съд

Наложената от Комисията за защита на конкуренцията глоба бе отменена от Върховния административен съд

Наложената от Комисията за защита на конкуренцията глоба от 175 000 лв. на фирмата за търговия с горива "Трейднет Варна", свързана с лидера на "Воля" Веселин Марешки, бе отменена от Върховния административен съд, съобщи "Свободна Европа".

Според върховните съдии доказателствата не са достатъчни да се постанови, че действията на компанията са в разрез със Закона за защита на конкуренцията и глобата е излишна.

Решението на ВАС може да се обжалва.

КЗК бе сезирана от големите играчи в търговията с горива „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Нис Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Синергон Петролеум“ ООД, „Ромпетрол България“ ЕАД и „ОМВ България“ ООД преди 3 г. Антимонополното ведомство установи през 2018 г. нарушение по чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от страна на „Трейднет Варна“ ЕООД, собственост на сестрата на Марешки - Нина. И наложи имуществена санкция в размер на 175 437 лв. (0.1% от общия оборот за 2017 г.).

Сега ВАС се позовава на експертиза, според която обектите на фирмата са разкривани в различен период от време и не може да се направи извод за нарушения в продажбите за целия период. Магистратите приемат, че за да се утвърди на пазара като конкурент, е нормално в първите месеци фирмата да предлага стоки или услуги на "символична или близка цена".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари