20 милиона от европарите за циганчетата забуксуваха!

0
Едни и същи хора кандидатстват за 1.5 млн. лева с три сдружения
Едни и същи хора кандидатстват за 1.5 млн. лева с три сдружения

Първите съмнения за злоупотреби по апетитната европрограма за наука и образование са вече факт, въпреки че усвояването на средства едва започва.

Вчера просветният министър Меглена Кунева разпореди спешна проверка на 62 одобрени проекта за включване на ромски деца в училище на обща стойност 20 млн. лв. Проверката е по сигнал на Националната мрежа за децата, откъдето са засекли нередности при три неправителствени организации, кандидатстващи за евросредства, още на първия етап от оценяването им, пише Вестник СЕГА.

Става дума за проекти по процедурата "Подкрепа на предучилищното обучение на деца в неравностойно положение" на оперативната програма, по която детски градини, общини и НПО-та могат да получат до 500 хил. лв. за различни дейности - допълнително обучение на малчугани с майчин език, различен от българския, осигуряване на подходяща образователна среда за включване на ромите в училище, повишаване на качеството на обучението в подготвителните групи в забавачките и т.н. Набирането на проектните предложения е започнало на 23 септември 2015 г. и е приключило в края на ноември м.г. От 136 подадени проекта през първото сито - дали проектите отговарят на изискванията, са минали 62.

От МОН разясниха, че за да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите е трябвало тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми. На 10 юни т.г. обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, в министерството е получен сигнал от Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти будят съмнение. Те са на сдруженията с нестопанска цел "Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки".

От ведомството на Кунева отказаха конкретни детайли, но посочиха, че сдруженията са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес, и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. В управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление правел и фактът, че сумата на проектите е доста сходна.

Всеки от трите проекта бил с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лв. По думите на Кунева на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани, но съдържанието им остана недостъпно за медиите. Не е ясно защо още на първата проверка експертите не са засекли въпросните свързани лица, както и дали това щеше да излезе наяве без сигнала от Националната мрежа за децата.

Проверка показа, че и трите сдружения са регистрирани във Варна в първите дни на септември 2015 г. И трите проекта с бюджет от 499 хил. лв. В управителните съвети и на трите влизат Емилия Сигмянова и Емануела Дуницова. Пламен Найденов подкрепя двете дами в управата на "Детски свят - щастливо бъдеще" и на "Детски усмивки", а Биляна Илиева и Николай Стефанов са съуправители в "Детско царство".

Въпросните лица имат богат опит - те имат още 5 неправителствени организации, регистрирани на техните имена. Две от НПО-тата отново са във Варна и са с подобни наименования - "Детски мечтания" и "Детски радости" (регистрирани на адресите на сдруженията, кандидатстващи по ромската програма), а трите са в София - "България и нейните деца", "Деца на слънчева земя" и Децата в новия свят", регистрирани вкупом към края на септември м.г.

Не е ясно дали те са се пробвали и по някои от другите процедури на оперативната програма - например за предоставяне на помощ за учениците от малцинствата. Кандидатите очевидно имат опит в усвояването на евросредства, тъй като през предишния програмен период са спечелили 271 хил. лв. по програмата за развитие на човешките ресурси. Проектът е бил от името на сдружение "Младежка инициатива, диалог, развитие" с управляващ Емилия Сигмянова.

"За мен като юрист това е заобикаляне на закона - едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж", коментира министър Кунева. Тя заяви, че традиционно с програмите за ромски деца има проблеми, но това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати.

"Всеки лев трябва да отиде по предназначение, но когато става дума за деца в неравностойно положение, усилията ни трябва да бъдат десетки пъти повече", посочи тя. Според нея в момента, благодарение на сигнала и на бързите действия на министерството, нямало нанесена щета. "Но искам да кажа ясно: "Никой да не си прави сметката, че може да се продължава по такъв начин", закани се Кунева.

По подадения сигнал започва 8-дневна проверка от Звеното за вътрешен одит и Инспектората на МОН дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране. Проверката ще обхване цялостната процедура по оценка и ще включи всички 62 кандидата.

ЕНИГМА

От МОН заявиха, че 62-та одобрени проекта са били качени на сайта на министерството на 3 юни т.г. Вчера обаче те изчезнаха мистериозно от там, а до редакционното приключване на броя от министерството не успяха да ги представят. Одобрените кандидати обаче се откриват лесно при търсене по зададена дума в интернет.

От листа с "печелившите" сдружения става ясно, че повечето кандидати са били общини. Единственото сдружение, което е поискало сума, близка до максималната - 495 хил. лв., е Българо-румънският трансграничен институт за медиация. Останалите проекти с толкова висок бюджет са предимно на общини - Луковит, Кърджали, Момчилград, район "Подуяне" на Столичната община, Габрово, Бургас, Аксаково и Русе.

Доста любопитно е и защо са променяни Насоките за кандидатстване по въпросната процедура за предучилищна подкрепа за роми. От сайта на европрограмите става ясно, че те са променяни веднъж на 3 юни, и втори път на 6 юни т.г. От МОН коментираха, че не знаят какви са причините за новите насоки и че разчитат на проверката да ги изясни.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари