20 химически тоалетни ще обслужват русенци

0
В Русе обществена тоалетна във вида, в който си я спомнят русенци от едно време, поне от десетина години не съществува.
В Русе обществена тоалетна във вида, в който си я спомнят русенци от едно време, поне от десетина години не съществува.

В Русе обществена тоалетна във вида, в който си я спомнят русенци от едно време, поне от десетина години не съществува. Причината е, че ако няма кой да се грижи и да поддържа това заведение, то в съвсем кратки срокове става неизползваемо.

Към момента три обществени тоалетни в познатия вид, които обаче се ползват от клиентите срещу минимално заплащане, има единствено на Централния кооперативен пазар. От дружеството „Общински пазари“ съобщиха, че за последните 10 години напливът от кандидати, които да наемат тези тоалетни, за да ги стопанисват, е доста голям, тъй като не е тайна, че те носят добри доходи. Цената на месец за консумативи – салфетки, тоалетна хартия и препарати, плюс разхода за вода – около 30 кубика, не надхвърля сумата от 100 лв. В същото време сумата, за която се отдават под наем, е 300 лв.

Въпреки това желаещите да ги стопанисват се редят на опашка. По отношение на безплатните тоалетни, от пресцентъра на общината съобщиха, че има сключен договор за 20 химически тоалетни. Те се поддържат два пъти седмично от фирмата, спечелила обществената поръчка. Те са разположени в различни точки на града и се ползват безплатно. Безплатна обществена тоалетна има и на Централната жп гара, но тя не се стопанисва от общината, а от железниците. Днес се отбелязва Световния ден на тоалетната.

Датата е избрана през 2001 година, след констатация на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация, че около 40% от населението на земята нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Целта на нетипичния празник е повишаване нивото на хигиенна култура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари