2,6 милиона лева ще трябват на БАБХ, ако си върне "Златния гьол"

0
Ще са нужни и 54 души на щат, но в бюджета на БАБХ не са предвидени средства за тази дейност
Ще са нужни и 54 души на щат, но в бюджета на БАБХ не са предвидени средства за тази дейност Снимка: bTV

Има ли държавата пропуснати ползи от "златния гьол" на българо-турската граница и на колко възлизат те?

2,6 млн.лв. ще са нужни годишно на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да поеме дейността от частната фирма по дезинфекция на тирове и автомобили на КПП "Капитан Андреево", т. нар. "Златен гьол". Ще са нужни и 54 души на щат, но в бюджета на БАБХ не са предвидени средства за тази дейност.

Това стана ясно от отговор на земеделския министър Христо Бозуков по време на парламентарния контрол в отговор на лидерката на ИБГНИ Мая Манолова, пише 24 часа.

Фирмата, която изпълнява дезинфекция на ГПП "Капитан Андреево" е избрана през 2013 година с обява. Договорът тогава е бил 5 годишен, но е продължен с анекс до 2023 г. Министърът посочи, че от сключеният договор държавата събирала на практика само приходи. От 13 март 2013 г. до 30 април 2021 г. в държавната хазна са постъпили 28 млн. евро и около 18 млн. лева, без да има разходи. Върху дейността на лабораторията обаче се извършвало и държавен контрол, увери Бозуков.

Манолова посочи, че таксата за дезинфекция е 20 лева на ТИР и 5 лева на автомобил, което генерирало приходи от 10-15 милиона лева годишно на фирмата изпълнител.

Тя припомни и че проверка на НАП през юни тази година установи касови наличности от 32 млн. лева във фирмата, както и несвързани с данъчната система касови апарати. Печалби се събирали и от таксата на терена за почивка за тировете, които карат животни. По думите на Манолова и теренът, и сградите на лабораторията са собственост на БАБХ и агенцията има достатъчно лаборатории, за да може да извършва тази дейност.

Към момента няма държавна лаборатория, отговаряща на изискванията и с такъв капацитет за работа, коментира в отговор Бозуков. В структурата на БАБХ съществува само една лаборатория за анализ на остатъци от пестициди, която се намира в София, но е прекалено далече, за да извършва анализ на преминаващи границата стоки, посочи Бозуков.

Моите виждания се покриват с вашите, допълни още служебният земеделски министър в отговор на Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари