2/3 от българите не умеят да работят с компютър

2
България е на предпоследно място сред страните от ЕС по дял на населението с поне базови дигитални умения
България е на предпоследно място сред страните от ЕС по дял на населението с поне базови дигитални умения

България е на предпоследно място сред страните от ЕС по дял на населението с поне базови дигитални умения

Това сочи най-новото изследване на Евростат, основано на събраните данни за използването на информационни и комуникационни технологии (ICT) в домакинствата на континента.

Анализът обхваща 27-те държави членки на Европейския съюз плюс Швейцария и Норвегия. Резултатите сочат, че през 2023 г. елементарна цифрова култура имат 56% от жителите на ЕС на възраст между 16 и 74 години.

Най-висок е делът на компютърно грамотните в Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%). На обратния полюс са Румъния (28%), България (36%) и Полша (44%), където най-малка част от населението има умения да се справя в технологична среда.

Под половината жители притежават основни способности в сферата на ICT още в Латвия (45%), Италия (45%), Словения (47%) и Кипър (49%).

"Индикаторът за цифрови умения е един от ключовите показатели за ефективност в контекста на т. нар. Дигитално десетилетие, което излага визията на ЕС за цифрова трансформация. Целта за 2030 г. е 80% от гражданите на ЕС на възраст 16-74 години да имат поне основни цифрови умения", посочва Евростат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До номер 1
    А елементарни неща като да търсят дадено изображение в търсачката на Гоогле или да преведът текст в преводача.... Лъзгането у тефтеря не сака много пипи!
  • 2
    1
    ба, не могат
    Я как чатят в сураттефтеря! :) :) :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари