19-годишният стрелец в Казан определял себе си като бог

1
Утрешния ден, 12-ти май, беше обявен за ден на траур в Република Татарстан
Утрешния ден, 12-ти май, беше обявен за ден на траур в Република Татарстан Видео: NOVA

Единият нападател - 19-годишен, е задържан, другият - ликвидиран

9 души, сред които седем деца и двама учители, бяха убити при стрелба в гимназия в столицата на руската република Татарстан - Казан, обобщава трагедията NOVA

Президентът на страната Рустам Миниханов потвърди смъртта на 7 осмокласници - четири момчета и три момичета, както и една учителка. В болница са откарани 12 деца и четирима възрастни.

„Загубихме 7 деца. Ученици от 8-ми клас. Четири момчета и три момичета. Загинаха в сградата, на третия етаж. 16 души, 12 деца и четирима възрастни в момента са в болница”, Миниханов.

Нападателите били двама. Единият - 19-годишен бивш възпитаник на училището, е задържан. Той имал официално регистрирано оръжие. Вторият стрелец е ликвидиран от силите за сигурност в сградата на гимназията. Самоличността му все още не е установена.

Единият нападател влязъл през главния вход с автоматично оръжие и веднага открил огън, заяви за ТАСС източник от Министерството на образованието. На входа е бил ранен човек от персонала. Загиналата при стрелбата учителка е имала час с петокласници.

Някои ученици са скачали от прозорците, за да се спасят от стрелбата. Едно от момичетата разказа, че първо избухнал взрив, след което започнала и стрелбата. 

Чухме изстрели. Първоначално помислихме, че хулигани взривяват бомбички. Това често се случва. Но тогава съобщиха по озвучителната система, че децата трябва да се заключат в класните стаи. Ситуацията е опасна, да стоим в дъното на класните стаи и да направим барикада от чинове и столове. Накрая ни изведе полицията”, разказват очевидци.

Извършител на кървавото нападение е 19-годишния Илназ Галявиев. Бил ученик последен клас в местен техникум, откъдето наскоро го изключили. В социалните мрежи е публикувал закани, че ще извърши нещо подобно. Определял себе си като бог и изисквал всички да му се подчиняват. Имал е разрешително за притежание на оръжие и медии пишат, че законно се е сдобил с пушката, която е използвал за нападението. Продължава уточняването на мотивите му и защо е избрал това училище. Утрешния ден, 12-ти май, беше обявен за ден на траур в Република Татарстан.

След смъртоносната атака руският президент Владимир Путин нареди преразглеждане на правилата за носене на оръжие в Руската федерация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари