150 пенсионери у нас карат влакове

3
Причината е недостиг на кадри в БДЖ
Причината е недостиг на кадри в БДЖ Снимка: БДЖ

Причината е недостиг на кадри в БДЖ

Около 150 пенсионери карат влакове у нас, а причината е недостиг на кадри в железниците. Това сочат данни на БДЖ и синдикатите в жп транспорта. В момента близо 1000 души работят като главни машинисти в двете дружества на БДЖ - тези за пътнически и товарни превози. Отделно има и около 250 помощник-машинисти.

По официални данни в пътнически превози около 9,5% от локомотивния персонал е с вече придобито право на пенсия с уточнението, че машинистите имат призната втора категория труд и се пенсионират на 57-58 години. В товарните превози около 7% от машинистите са пенсионери. „Картинката е сходна във всички звена на железниците. Малко са младите кадри. В момента над 60% от заетите в жп транспорта са между 50- и 59-годишни. Едва 4% от работната сила е на възраст под 30 години“, каза за „Телеграф“ Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България.

Дупка

Недостигът на кадри за тяговия състав на железниците е около 10%. Тази дупка се запълва с извънреден труд, за който до определени граници от Инспекцията по труда проявяват толерантност, съобщава „Телеграф“. При норма от 8 часа за работен ден на машинистите се позволява до 150 часа извънредна работа годишно. Това прави между 10 и 15 часа месечно при средна месечна заетост около 176 часа. Според запознати в момента графикът на влаковете няма как да се изпълни без извънреден труд заради недостига на хора. По тази причина инспекторите махат с ръка за малкото преработване и почват с актовете едва когато извънредният труд мине над 150 часа на година.

По данни на БДЖ обаче тенденцията се преобръща и в последно време се наблюдава увеличение на кадрите с 4% на годишна база в локомотивния персонал, или 40 души повече. Една от причините са увеличените възнаграждения по новия колективен трудов договор в дружествата. В момента средната брутна работна заплата в „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД е 2048 лв. В случая на локомотивен машинист с 10 годишен трудов стаж обаче това възнаграждение е 3100 лв., което дава краен резултат от около 2200 лв. чисти пари след удръжките. В товарните превози пък традиционно заплатите са по-високи заради по-лошите условия на труд и нередовния ритъм на работа и почивка. За същия стаж машинист там взема 3500 бруто.

Обучение

Железниците активно търсят кадри и са готови да плащат за обучението им срещу ангажимент за дългосрочна работа впоследствие. Това е ролята на Центъра за професионално обучение на БДЖ, където редовно се провеждат курсове за локомотивни машинисти. В момента БДЖ заплаща целия курс на обучение, като брои на всеки обучаващ се и ежемесечна стипендия в размер на една минималната работна заплата, докато се учи. Обучаващите се получават и безплатна карта за жп пътуване.

Отделно БДЖ има и договори с професионалните жп гимназии в София, Мездра, Горна Оряховица и Русе, в които се обучават над 150 ученици за нуждите на БДЖ. Локомотивни машинисти се обучават и към ВТУ „Тодор Каблешков“, като железниците заплащат за обучението чрез действащи стажантски и стипендиантски програми.

Завършилите за сметка на железниците са длъжни впоследствие да работят от три до пет години за превозвача. „Към всичко това трябва да се добави и навлизането на нов подвижен състав - новите влакове по Плана за възстановяване и устойчивост, както и локомотивите „Смартрон“. С малко още увеличение на заплатите и с едни хубави реклами как новите машини се карат в модерна среда с бяла риза и проблемът с кадрите може да бъде решен“, заключва Петър Бунев.

Привличат работници с 5 дни безплатен курорт

Сред мерките, с които ръководството на железниците се опитва да привлече хора да карат влаковете, са редица социални придобивки като например 5 дни профилакториум за възстановяване на здравето и работоспособността изцяло за сметка на работодателя. Осигурява се и допълнителен платен годишен отпуск в размер на 10 дни за година, както и бонусна система за машинистите. По данни на БДЖ това може да качи с 15% основната работна заплата. Друг иновативен подход е програмата за препоръчване „Да работим заедно“, по която заети получават финансови стимули, ако препоръчват кандидати за работа.

Заловиха двама души да точат дизел от мотриса

Машинист е хванат в крачка, докато краде гориво заедно с друг колега железничар във вторник вечерта на гара Левски, Плевенско. Схемата на крадците била разплетена след подаден сигнал от отдел „Вътрешна сигурност“ към БДЖ. Заедно с МВР жп властите около 21:15 ч. хванали двамата служители, докато точат дизел от мотриса „Сименс Дезиро“. В дома на единия от тях - машиниста Михаел Любчев от депото в Г. Оряховица, филиал Левски, впоследствие е открито и иззето голямо количество туби с дизел.

В автомобила му са намерени и иззети пластмасови туби със същото гориво. Двамата са задържани на място, а поради запечатването на мотрисата заради следствените действия е изпратена нова, заради което влакът заминал от Левски за Свищов с 1:40 ч. закъснение. Двамата служителите на БДЖ ще бъдат отстранени от работа, съобщиха от БДЖ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари