15-годишно момиче закла майка си

0
15-годишната Лиса гледала безброй клипове на "Ислямска държава"  Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/09/16/koshmari-po-datski-momiche-zakla-maika-si.276727
15-годишната Лиса гледала безброй клипове на "Ислямска държава" Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/09/16/koshmari-po-datski-momiche-zakla-maika-si.276727

Русокоса и синеока, Лиса Борч е типична 15-годишна датска тинейджърка. Или поне така изглежда... след като е изгледала множество клипове на "Ислямска държава", в които терористите обезглавяват британски заложници.

След като Лиса и приятелят ѝ, от иракски произход, прекарват няколко часа пред компютъра, те убиват майката на момичето – Тина Рьомер Холтегаард, предават британските издания "Daily Mail" и "Independent".

Лиса и радикалният ѝ приятел Бактияр Мохамед Абдула, на 29, взимат кухненски нож и намушкват Тина над 20 пъти в дома ѝ в Квиссел в Дания.

15-годишното момиче става последовател на радикалният ислямизъм, след като се влюбва в мюсюлманина, с който се сприятелява в бежански център покрай нейният дом.

След бруталното убийство тя се обажда на полицията и казва: "Чух майка ми да крещи и видях бял мъж да бяга от къщата. Моля ви, елате, има кръв навсякъде!"

Когато полицията пристига, те намират Тина Холтегаард, чийто съпруг бил заминал за кратко на бизнес пътуване, да лежи в локва кръв в собственото ѝ легло.

И макар че Лиса е подала сигнала в полицията, те я намират във фотьойл на долния етаж, играейки на телефона си и гледайки клипове в YouTube. Когато полицаите я питат къде е майка ѝ, Лиса просто надига рамене и посочва горния етаж.

Полицейската експертиза по-късно установява, че Лиса е гледала безброй пъти видео, в което двама британски заложници биват обезглавени от ИД. Необичайният ѝ интерес я прави основен заподозрян за жестокото клане.

Съдът изслушва и близначката на Лиса, която наскоро се е изнесла от дома им, защото не е могла да понесе безкрайните спорове между сестра си и майка си.

Следствието смята, че Лиса и Абдула са смятали да напуснат Дания и да заминат за Сирия, за да се бият за Ислямска държава. Връзката ѝ с иракчанина допълнително е угнетила отношенията с майка ѝ, която я е притискала да прекъсне взаимоотношенията си с него и да заживее като "нормален тинейджър".

Прокурорът по делото заяви, че двамата са направили "пъклен" план за убийството, определяйки го като "хладнокръвно и изпълнено със зверска жестокост".

По време на делото Лиса и Абдула взаимно си прехвърляли обвиненията. Той твърди, че само е дошъл да "помогне" на момичето, след като тя вече е заколила майка си. Тя пък обяснява, че именно Абдула е убиецът.

В крайна сметка следствието не посочва кой точно от двамата е виновен, но отпечатъците им са на местопрестъплението. Лиса е осъдена да прекара 9 години в затвор, а Абдула – 13 години, след което ще бъде екстрадиран от Дания. Двамата трябва да платят 55 000 евро кръвнина на вторият съпруг на Тина.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари