1371 деца в България чакат да бъдат осиновени

1
Агенцията за социално подпомагане изнесе данни за 2020 г.
Агенцията за социално подпомагане изнесе данни за 2020 г.

Агенцията за социално подпомагане изнесе данни за 2020 г.

Коефициентът на детската смъртност у нас е 5,1 на сто

1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или изоставане в развитието. Това става ясно от данни на Агенцията за социално подпомагане за миналата година, предоставени на фондация „За нашите деца“, информира Монитор.

През изминалата година малчуганите, настанени в дом за медико-социални грижи, са били 408, сочат още данните на АСП.

Още е посочено, че 33% от децата до 17 години у нас са застрашени от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат. Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо спрямо процента на детска смъртност в ЕС - 3,4%.

Причините за изоставянето на деца според фондация „За нашите деца“ са бедността и липсата на подкрепа от близки. Експертите смятат, че не са добре развити подкрепящите услуги за децата от 0 до 3 години.

Положителните цифри сочат, че 1617 са децата, семействата и специалистите в центровете за социални услуги в София и Пловдив, от които 690 деца и родители са получили допълнителна подкрепа и консултации по програма The Human Safety Net. През 2020 г. чрез програмата са били подкрепени 1552 родители и 902 деца в София и Пловдив. Според данните, посочени в годишния отчет на фондацията, 277 са семействата, в които са предотвратили риска от раздяла с детето, а 270 са участниците в обучения за родителски умения и обучителни групи, целящи да помогнат на семействата да постигнат сигурна семейна среда.

Програма „Ранно детско развитие“ съчетава в себе си създаването на нови центрове, където децата и родителите да получават цялата необходима комплексна и специализирана подкрепа от която имат нужда, преструктурирането на стари и създаването на нови програми, привличането на специалисти - логопеди, психолози, семейни консултанти, рехабилитатори, педагози.

В края на миналата година е отворил врати Дневен център „Развитие“, в който деца на възраст между 0-7 г. с трудности в развитието и заболявания на централната нервна система могат да получат нужната им подкрепа. Според годишния отчет на фондацията дългогодишните им корпоративни дарители и новите им партньорства ги подкрепили с нужните ресурси, така че да може подкрепата на хилядите деца и семейства в София и Пловдив да продължи. Пандемията вдъхновила и създаването на програма „Спешна семейна подкрепа“, чрез която успели да осигурят хранителни продукти и социална подкрепа за 120 семейства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари