130 години от създаването на химна „Върви, народе възродени“

2
Ще бъде прожектирано специално видео на библиотекарите
Ще бъде прожектирано специално видео на библиотекарите Снимка: Dunavmost

Събитието ще е на 15 април от 16:00 часа, във фоайето на ІІ етаж на библиотеката

На 15 април от 2022 г. в 16:00 часа, във фоайето на ІІ етаж на библиотеката ще бъдат отбелязани 130 години от създаването на химна „Върви, народе възродени“ и ще се отдаде полагащата се почит на делото на неговия създател Стоян Михайловски с изложба от документи, част от фонда на библиотеката. Деца от ОбДКЦИ ще изпеят всеучилищния химн. Ще бъде прожектирано специално видео на библиотекарите.

На 15 април 2022 г. се навършват 130 години от създаването на текста на Български всеучилищен химн. Това се случва в нашия прекрасен град Русе. На 15 април 1892 г. Стоян Михайловски, учител по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва стихотворението „Кирил и Методий“ . Текстът е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, подава датировка „Руссе, 1892 Априлий 15“ През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

Експозицията ще е достъпва за зрители и посетители на библиотеката до 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари