125 от заразените с COVID-19 се лекуват в болница

1
13 от тях са в интензивно отделение
13 от тях са в интензивно отделение Видео: БНТ

Всички нови случаи на заразени с Covid-19, обявени тази вечер, са от София - 8 на брой. Така заразените в столицата са вече 214.

Сутринта 7 проби се оказаха положителни - три в Пловдив, по една във Варна, Кърджали, Смолян и Сливен. Очакват се обаче резултатите от още проби тази нощ. Един смъртен случай, свързан с коронавирус - 51-годишна жена от Благоевград почина тази сутрин. Така средната възраст на починалите слезе до 66 години. Статистиката още сочи, че повече от 85% от заразените са хора под 55-годишна възраст.

125 души са в сравнително тежко състояние и се лекуват в болница. 13 от тях са в интензивно отделение, информира БНТ.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, Национален оперативен щаб: Има младеж в момента - 37-годишен, който е интубиран в "Света Анна" и това е, аз няколко пъти обяснявам да не се изгражда в обществото отношение, че видите ли само възрастните боледуват и умират.

Няма данни 37-годишният мъж да има придружаващи заболявания. В същото време официалното отброяване на оздравелите стигна числото 14. Нови трима пациента са дали по две отрицателни проби в рамките на 24 часа.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: От "Александровска" болница един, от "Пирогов" един, и от Бургас един.

Още трима медици днес дадоха положителна проба. Така те станаха общо 17. Отчасти, според ген. Мутафчийски, това се дължи на неспазване на инструкциите.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Във всяка една клиника може да се появи такъв болен. Трябва да се работи винаги с мисълта, че пациентът срещу теб е потенциално заразен.

Хоро се изви днес в голяма хранителна верига. Именно подобно поведение според щаба ще доведе до налагането на по-рестриктивни мерки - като придвижване с декларация не само между областните градове, но и в рамките на града.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: И това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена.

В понеделник в "МВР" болница предстои да започне тестването на 1000 полицаи, работещи в рискови зони. Целта да се направи извод колко от тях са прекарали вече коронавирусна инфекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари