110 години от Одринската епопея

3

Събитието се отбелязва с фотодокументална изложба в центъра на Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново и Държавният военен архив отбелязват с фотодокументална изложба 110 години от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война, предава БНР.

Експозицията е в центъра на Велико Търново на паната пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Акцент на изложбата е снимка с посвещение и дата "13 март 1913 г. в Одрин - "Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече". На снимката е Георги Чорбаджийски, брат на писателя Чудомир, заедно с двама свои бойни другари, която праща на своите родители.

Историкът д-р Донка Стамболийска разказа, докато показваше изложбата на децата си:

"Искам да им покажа българската бойна слава. Във времената, в които живеем, това е изключително важно и да знаят, че българският народ е велик народ, който винаги е воювал за свободата си и най-важното, че винаги е защитавал и е отстоявал своите национални интереси. Одринската епопея показва силата на българската мощ, на българската артилерия, на българското самолетно дело".

Материалите, използвани в изложбата, се публикуват и пускат за първи път в научно обръщение, посочват от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Те са от Държавния военен архив, от музея на фотографията в Казанлък, Министерството на отбраната и на частни колекционери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари