11 неща, които увреждат мозъка

2
Какво краде от енергията ни и пречи на концентрацията?
Какво краде от енергията ни и пречи на концентрацията?

Какво краде от енергията ни и пречи на концентрацията?

За съжаление хората се грижат повече за лицето, бюста, стомаха и задните си части, отколкото за мозъка си. Въпреки че именно мозъкът е ключът към желаната красота на лицето, гърдите, корема и като цяло – за доброто здраве.

Неизправностите в мозъка обикновено разрушават телата ни и причиняват преждевременно стареене. Нашият мозък е този, който решава дали да ни измъкне от леглото сутрин, за да тренираме и да укрепим тялото си. Или да натиснем „бутона“ за дрямка и да отменим загрявката. Мозъкът е този, който ни отдръпва от масата за вечеря и ни казва, че ни е достатъчно, или ни позволява да изядем втора кофичка сладолед, докато не се надуем като балон, пише Lekuva.net.

Нашият мозък е този, който намира начини да се справи със стреса и да се отпусне (и да изглеждаме страхотно) или изпраща сигнали за стрес към тялото и създава бръчки по кожата. Именно той пренебрегва цигарите, кофеина и алкохола, поддържайки добрата ни форма, или дава разрешение да пушим, да изпием трета чаша кафе или трета чаша вино и с това да състарява тялото ни и да разваля настроението ни.

За да останете на пътя към целите си и да подобрите състоянието на тялото си, трябва да оптимизирате мозъчната си функция, да поддържате вниманието и ефективността. Лошите за мозъка навици ви пречат да се концентрирате върху постигането на целите, за да променяте тялото си всеки ден.

Какво краде от енергията ни и пречи на концентрацията?

  • Наследствени мозъчни заболявания.
  • Инфекциозни заболявания.
  • Хормонални проблеми.
  • Ниска или нестабилна кръвна захар.
  • Анемия.
  • Черепно-мозъчна травма.
  • Токсични вещества.
  • Лекарства.
  • Хроничен стрес.
  • Неизлекувана емоционална травма от миналото.
  • Лоши навици за мозъка

Наследствени мозъчни заболявания

Тук се включват разстройства като синдром на дефицит на вниманието (ADD), някои форми на депресия, тревожни разстройства и обсесивно-компулсивно разстройство. Разстройството е по-вероятно да се появи по линията на кръвни роднини. Разбира се, има и външни фактори, които могат да влошат или облекчат тези проблеми, но съществува и наследствена уязвимост.

Класически проблем, който пречи на енергийните нива, е ADD. Проблемът с енергията в случая е, че я има твърде много – хиперактивност, безпокойство. Съществува и подвид ADD, който се характеризира с липса на енергия и невнимание. И двата вида почти винаги се появяват още в детството. Вярно е, че „невнимателната“ форма на ADD е по-често срещана при момичетата и често се пропуска, защото невнимателните деца привличат по-малко внимание от хиперактивните деца. И при двата вида ADD списъкът от симптоми включва: повишена разсеяност, закъснения, лош почерк и чувствителност към миризми, звуци и светлина.

Какво да направите?

За да намалите симптомите на ADD, опитайте с упражнения, здравословна диета и добавки с рибено масло и цинк. Проявите на ADD се смекчават от правилното хранене. Холандски изследователи дадоха на деца с ADD диета (постни протеини, плодове, зеленчуци, ориз и сок от круши) и отчетоха значително подобрение.

Нелекуваната депресия и тревожните разстройства също са свързани с ниска енергия и затруднено концентриране. Продължителното депресивно настроение, съчетано с нарушения на съня, хранителни разстройства (твърде много или твърде малко храна) и негативни мисли (за безнадеждност, безпомощност или безполезност), напрежение и страх. Това са често срещани симптоми на тревожни разстройства и депресия, които трябва да бъдат изследвани и лекувани. Нелекуваната депресия всъщност удвоява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Инфекциозни заболявания

Болести като синдром на хроничната умора (CFS) или лаймска болест отнемат много енергия от хората.

Хормонални проблеми

Хормоналният дисбаланс може да изтощи енергията на човек и да наруши способността му да се концентрира. Има няколко научни изследвания, които съобщават, че загубата на енергия е често срещана при хора с хипотиреоидизъм. Ниските нива на естроген при жените също се свързват с намалена мозъчна активност, особено в частта от мозъка, която е най-уязвима към болестта на Алцхаймер.

Ниска или нестабилна кръвна захар

Ниската кръвна захар може да се дължи на различни причини: лоша диета, диабет, хипогликемия. Нестабилните нива на захар ви карат да се чувствате уморени.

Какво да направите?

Яжте малки порции на едно хранене, които съдържат протеини и избягвайте захарта, за да предотвратите скокове в нивата на кръвната захар. След като ядете сладкиши, първо изпитвате подем, а след това – рязък спад на силата.

Анемия

Факторите, които намаляват броя на червените кръвни клетки (т.е. водят до анемия), ви правят по-уморени и неконцентрирани. Прекомерната консумация на алкохол води до дисфункция на червените кръвни клетки.

Мозъчни травми

Физическите наранявания, инсултите, недостига на кислород или други травми могат да причинят тежки увреждания на мозъка и да отнемат енергията ви.

Токсични вещества в околната среда и лекарствата

Много лекарства, включително лекарствата за химиотерапия, бета-блокерите (това са някои медикаменти за сърце), хапчетата против тревожност, антидепресантите и болкоуспокояващите, могат да отнемат енергията и да пречат на концентрацията. При лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия, за съжаление, не само раковите клетки, но и нормалните клетки умират.

Сканиране на хора, които са били подложени на химиотерапия или лъчева терапия, показва токсично увреждане на области на мозъка.След такова лечение мнозина се оплакват от загуба на сила, загуба на памет и общ спад в когнитивните си способности. Много е важно да разберете това и да се грижите добре за мозъка и тялото си.

Хроничен стрес

Хроничният стрес може да причини проблеми с концентрацията и енергията.

Нелекувана емоционална травма в миналото

Ако не сте излекували някаква минала травма, тя ще продължи да изцежда силите ви.

Най-лошите за мозъка навици

Излишък от кофеин, алкохол или захар.Употреба на наркотици,липса на физическа активност,лош сън.Лошата диета и негативното мислене влошават концентрацията.Консумацията на алкохол (четири или повече чаши вино на ден) постепенно увеличава риска от деменция.

Ново проучване показва, че дори умерените количества алкохол имат отрицателни ефекти върху мозъка. Установено е, че мозъкът на хората, които пият само три пъти седмично, е по-малък от този на въздържателите.

Какво да направете?

Ако искате да подобрите концентрацията си и да увеличите енергийните си нива, първата стъпка е да лекувате болестите си и да се откажете от навиците, които отнемат енергията на тялото.

Ето стандартен комплект от тестове, които назначавам за пациенти с проблеми с енергията и концентрацията, за да изключа медицински причини за тяхното заболяване:

  • Пълна кръвна картина – може да разкрие анемия, увреждане на червените кръвни клетки или дисбаланс на белите кръвни клетки.
  • Основен метаболитен панел – за проверка на нивата на бъбреците, черния дроб и кръвната захар.
  • Дефицитът на В12 е честа причина за анемия и загуба на сила.
  • Нивата на фолат (фолиева киселина) – важно хранително вещество за храненето на мозъка.
  • Нива на 25-хидрокси витамин D – ниските нива на този витамин обикновено се свързват с депресия, проблеми с паметта и имунитета.
  • С-реактивен протеин – индикатор за възпаление. Хомоцистеинът е индикатор за възпаление.

Липидни групи

  • Инсулин, за да проверите риска от диабет. Глюкозен тест два часа след хранене – при съмнение за хипогликемия.
  • Група хормони на щитовидната жлеза: TSH, свободен Т3, свободен Т4, антитела на щитовидната жлеза и хормон на антитялото на щитовидната жлеза.
  • DHEA-S (дехидроепиандростерон).
  • Свободен и общ тестостерон за мъже и жени. Естрадиол и прогестерон за жени над 45 години.
  • Хранителни алергии – изследване.
  • Профил на мастни киселини за проверка на нивата на омега-3

Първата стъпка към повишаване на енергията ви е да избягвате всичко, което вреди на мозъка ви, както и да приемете здравословния начин на живот, описан в други глави: спете достатъчно, хранете се правилно, спортувайте 4-5 пъти седмично, оптимизирайте хормоналните си нива, намалете стреса.

Откъс от книгата „Променете мозъка си, тялото ви ще се промени“ на Даниел Амен, econet

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари