1015 заразени с COVID-19 у нас

1
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб

Случаите на COVID-19 в България вече са 1015 - с 5,1% повече от вчера. През последните 24 часа са доказани още 49 нови случая.

Те са констатирани в областите София (16 случая), Плевен (17 случая), Видин (4 случая), Бургас (3 случая), Кюстендил (3 случая), Сливен (3 случая), Благоевград (1 случай), Пазарджик (1 случай) и Хасково (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 572 души,  заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Novini.bg.

За първи път има област, която изпреварва София по брой на новозаразени. Това е Плевен.

Излекувани са вече 174 лица. За денонощието има два нови смъртни случая и така починалите вече са 47. Няма данни към този момент тези две лица да имат придружаващи заболявания.

От всички 1015 заразени с COVID-19 – 518 са мъже, а 497 жени.

281 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 40 от тях са в интензивни структури.
Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 83 души.

На въпрос дали ще бъде поставено плевенското село Буковлък под карантина, ген. Мутафчийски отговори, че там има около 4000 души население и 4 души заразени. Това е твърде малка бройка, за да се наложи карантина на цялото село. На местно ниво подобно решение може да се вземе обаче, това е правомощията на директорите на РЗИ -тата в страната.

Относно дали не е по-добре да се подложат всички български граждани на 14 - дневна карантина и да се приключи с тази агония на извънредното положение, шефът на Щаба заяви, че това не е решение. "Благодарение на мерките, които са в България, страната има ниска заболеваемост и ниска смъртност", каза той и заяви, че никога не е бягал от отговорността и знае каква е неговата в случая.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че не знае какво ще се случи около Гергьовден и дали ще се препоръча затваряне на София.

Той коментира и прибирането в България на дъщерята на обичания журналист Милен Цветков, която е в Хага. "Поел съм личен ангажимент към прибирането на момичето в България", съобщи Мутафчийски и разкри, че с него е разговаряла Генка Шикерова.

Ген. Венцислав Мутафчийски потвърди, че медицинските екипи на първа линия са абсолютно защитени, а от вчера е започнало ново закупуване на средства.

Броят на тестваните лица за коронавирус в България са вече 27 000. Очаква се да се правят по 7000 теста седмично и така се хващат по 1 на 1000. Това ще помогне да се хване болестта, ако я има, още в началото, информира проф. Тодор Кантарджиев. Активно се тества медицински персонал, болни с белодробни заболявания и трудови колективи, свързани с държавата.

Очаквайте подробности!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари