1000 лева глоба за шофьор, блъснал пенсионерка на пешеходна пътека в Русе

0
Пострадалата пресичала улица „Борисова“ по пешеходната пътека по посока Централна ЖП гара
Пострадалата пресичала улица „Борисова“ по пешеходната пътека по посока Централна ЖП гара Снимка: Dunavmost

Пострадалата пресичала улица „Борисова“ по пешеходната пътека по посока Централна ЖП гара

Районен съд – Русе призна за виновен Т. И. в това, че при управление на МПС нарушил правилата за движение и причинил средна телесна повреда на 82-годишната М. М., и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Обвиняемият бил правоспособен водач. На 10.08.2018 г. около 8:30 ч. управлявал собствения си лек автомобил „Рено Клио“ по ул. „Свети Георги“ в гр. Русе. Стигайки кръстовището с ул. „Борисова“, подал ляв мигач и спрял, за да пропусне движещите се с предимство коли. Пострадалата започнала да пресича ул. „Борисова“ по пешеходната пътека от десния тротоар на улицата по посока Централна ЖП гара. По средата на пътното платно променила посоката си на движение към автомобила на обвиняемия, който в този момент все още не се движел. Малко след това Т. И. тръгнал с ниска скорост (около 5 км/ч) и блъснал жената с предната част на автомобила. Тя паднала на платното, като се подпряла на ръце и колене. Минувачи се притекли на помощ и сигнализирали на тел.112. Пенсионерката била откарана в УМБАЛ „Канев“, където се установило сътресение на мозъка, кръвотечение от носа и многофрагментно счупване на дясна раменна кост.

Т. И. бил предаден на съд за това, че при управление на МПС нарушил правилата за движение по пътищата:

- чл.20, ал.2 от ЗДвП - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие“ - като не спрял управляваното от него превозно средство, след като възникнала опасност за движението - движещата се по пътя пешеходка М. М. ;

- чл.116 от ЗДвП - „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците ....и към престарелите хора.“, като не бил внимателен и предпазлив към пешеходката, в резултат на което по непредпазливост причинил на М. М. средна телесна повреда, изразяваща се в многофрагментно счупване на дясна раменна кост, довело до трайно затрудняване на движенията на десен горен крайник, за срок повече от тридесет дни.

За такова престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация. Тъй като Т. И. е пълнолетен и неосъждан, от деянието не са настъпили имуществени вреди, и са налице всички останали предпоставки на чл.78а от НК, Районен съд – Русе го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд - гр. Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари