100 са вече делата за домашно насилие в Русе

0
Домашното насилие расте
Домашното насилие расте Снимка: Dunavmost / Архив

Домашното насилие расте

Ранното разпознаване, подкрепата и превенцията на домашното насилие бяха сред основните теми на национален форум, в който участваха и експерти от Областна администрация – Русе.

По време на двудневното събитие, което се проведе във Велико Търново, бяха представени най-съвременните европейски методики за разпознаване на домашното насилие и предприемане на навременни мерки за адекватно противодействие. Форумът се реализира в рамките на проект „Подкрепа за жертвите на домашно насилие чрез програма за повишаване на капацитета и осведомеността сред специалистите по човешки ресурси“ и е насочен предимно към разработване и прилагане на обучителна програма за повишаване информираността и възможностите за действие по темата за домашно насилие. Специфичната целева група на проекта са експертите, изпълняващи функции на човешки ресурси в държавната администрация. След свързаната с Ковид-19 изолация стана ясно, че базираните на равнопоставеност подходи за подкрепа и насочване на жертви на домашно насилие трябва да се използват в сферата на работното място, защото това е единственото пространство, чрез което жертвите, живеещи в изолация със своите насилници, могат да бъдат достигнати.

В изпълнение на дейностите по проекта са разработени програми за обучение сред експертите по човешки ресурси, както и методически материали и наръчници, които да съдействат за доброто разбиране на материята и да служат като помощни средства при разговори и последващи обучения вътре в администрациите по темата за домашното насилие.

Институтът по публична администрация е партньор в проекта, който се изпълнява съвместно с Центъра за изследване на демокрацията и Асоциация „Деметра“.

Проектът е с продължителност от две години /2022-2024 г./ и се финансира по програма „Граждани, Равенство, Права и Ценности“ на Европейската комисия.

По последни данни по реда на Закона за защита от домашно насилие в Районен съд – Русе от началото на тази година досега са образувани 98 дела. Над половината от тях са по молба на жени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    до трети..
    Думите ти галят ми душата и сърцето като мед.Истината.... казваш...друже
  • 7
    3
    Русенец
    Колко, от тези 98 дела, са на живущи в Селеметя? Или тамошните жени са на почит и уважение?
  • -1
    2
    Една от многото
    Всичко се решава много бавно ,както и цялата ни Държава е такава . Едно дело изцяло се точки като Индийски сериал.
  • 8
    1
    Вдъхновен
    И тук ще изпреварим истанбулската конвенция и ЕС.Пак сме по вярващи от папата и се кръстим по 100 пъти с клякане и пълзене.Само така,браво и нека .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари