100 хиляди домакинства са заплашени да останат без бутилирана газ

0
Регулации върху горивата скараха бизнеса и депутатите
Регулации върху горивата скараха бизнеса и депутатите

Остър спор между депутати и бизнес за регулацията на горивата.

Над 100 хил. домакинства са заплашени да останат без бутилирана газ, ако бъдат приети новите регулации за горивата, алармираха от бранша. Срещу законовите промени се обявиха и от земеделските асоциации, заради изискването да сложат нивомери на всички съдове за съхранение на горива. Според фермерите, това означава във всеки стопански двор да се изгради бензиностанция, предаде БНТ.

Законопоректът скара бизнеса и депутатите в комисията за наблюдение на приходните агенции, където нормативът беше обсъден на първо четене.

Новите регулации задължават всеки оператор на газови бутилки да изгради склад с вместимост от 500 кубика.

Георги Палпурин, председател на Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан:

Обемът, който е заложен от 500 кубика, се равнява на 250 тона или 6 влакови цистерни, за да може да си го представят хората. Това са огромни инвестиции, които неминуемо ще повлияят на цените на крайния продукт, сиреч на потребителите.

От бранша се обявиха и срещу предложението една трета от оборотните бутилки да са собственост на търговеца.

Георги Палпурин, председател на Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан: 

На пазара какво се случва 300 хил. бутилки се обслужват с 30 хил. бутилки собствен амбалаж. В случая законодателя иска да задължи търговеца и дистрибутора да закупи едни 120 хил. излишни бутилки.

Според Асоциацията на производителите, разпространителите и търговците на бутилиран пропан-бутан, ако законовите промени бъдат приети в този вид, 95% от бранша ще трябва да фалира.

Председателят на комисията, наблюдаваща приходните агенции Емил Димитров, който е вносител на закона, се съгласи с част от аргументите, с други - не.

Емил Димитров: 

Разбира се, че 500 кубика смятам, че е твърде голямо, тъй като то е свързано и с проблеми на териториалното и селищно устройство, отстоянието от сградите. Всеки, който иска да оперира на този пазар, трябва да има собствени бутилки, а не да ползва чужди. Когато гръмне бутилка питаме къде е държавата къде е собственикът. А когато някой пълни чужди бутилки, без да ги проверява, това е проблем.

Земеделските производители пък се обявиха срещу изискването всеки съд за гориво над 20 литра да има нивомер и директна връзка с НАП.

От асоциацията на зърнопроизводителите се опасяват, че ако така заложените законови промени влязат в сила, ще бъдат принудени да изградят в стопанските дворове напълно действащи бензиностанции, от които те нямат нужда, тъй като само ползват гориво за своите селскостопански машини.

Георги Милев, Национална асоциация на зърнопроизводителите: 

За всеки земеделски производител от 100 декара нагоре, трябва да направи инвестиции от около 100-150 хил. лв. за бензиностанция, с нивомер и фискално устройство и автомобил, който трябва да превозва закупеното и платено дизелово гориво, с акциз и ДДС, който трябва да го извози до комбайните на полето.

Според председателя на комисията, целта е да се пресече нелегална търговия с гориво. 

Емил Димитров, председател на Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции: 

Не може един апарат за кафе от 30 ст. да има уред с НАП, една цветарка, която продава цветя на 3 празника в годината, да има касов апарат, а когато говорим за милиони оборот, за 1/3 или 1/5 от горивата, които минават през тези обекти, да не се контролират.

Бизнесът и депутатите се договориха всички възражение по проектозакона да бъдат обсъдени между първо и второ четене на норматива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Didier
    Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв....
  • Didier
    Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв....
  • Казвам истина
    Както и да звучи тоя с брадата от интервюто е прав и си върши работата.Обадим ли се до 10/15 мин.най късно пристигат.Вършат...
  • Баклава бей
    Какво е това ,,боец",някаква нова люпилня за ,,патриоти "ли ?Ейййй от такива мекерета няма мърдане напред ,все нови и нови...
  • Лентяй
    Етажната собственост е на селяци.Пари хич не им се дават.Боли ги за 1 лв.Ама за бири,цигари пред блока и за кюфтета от билла...