100 000 ученици излизат в грипна ваканция

0
Все повече области в страната обявяват грипна епидемия
Все повече области в страната обявяват грипна епидемия Видео: NOVA

Грипът настъпва в цялата страна! Над 100 000 ученици излизат в извънредна ваканция.

От събота епидемия е обявена в област Бургас, в общините Севлиево, Трявна и Дряново. А от понеделник в София, областите Кърджали и Хасково и община Луковит.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в болниците. По време на епидемията се спират женските и детските консултации. На границата между първия и втория срок много училища остават затворени.

Образователните власти обясняват, че това няма да навреди на темпото на обучение, защото се слива с междусрочната ваканция, предава NOVA.

Краят на първия учебен срок на много места в страната дойде преждевременно. Но според образователното министерство учителите ще наваксат грипните дни, защото имат опит от други години по същото време.

„Учителят е този, който планира работата си. Той е този, който може да прецени. За нас е важно не препускането по учебния материал, а постигането на определени компетентности”, заяви Жени Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование".

В София децата ще са на училище другия четвъртък - на 6 февруари. Но в някои училища са доволни, че затварят преди да са болни всички. В четвъртък в столичното 23-то СОУ са отсъствали 80 от всички 930 ученици.

За в нашето училище отсъстващите са под 10%. Последните години винаги имат между 4 и 6 учебни дни такава ваканция, смятам, че е по-добре да са вкъщи и да не боледуват. Здравето им е най-важно”, заяви Нина Чанева, директор на 23-то СОУ, София.

Здравните експерти препоръчват на големите ученици да не използват грипната ваканция, за да се виждат с приятели. 

Когато се даде такава ваканция, тя е, за да нямат децата контакти. Доколкото може да има контрол от родителите е добре да е в тази насока, а и по-възрастните хора трябва да избягват излишни контакти, това ще им спести заразяване”, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За медиците симптомите на грип са лесни за разпознаване: кашлица, температура, болки в ставите. Лекарите препоръчват в никакъв случай да не се чака и да се залага на самолечение.

Най-честото усложнение е пневмонията. При някой щамове пневмонията много рязко прераства в остра дихателна недостатъчност”, обясни Ангел Кунчев.

Засега в болниците има достатъчно място. А ако има нужда, лечебните заведения са готови да осигурят още.

Здравните експерти очакват пикът на грипа да е в началото на февруари. Но едва ли ще се стигне до национална епидемия, защото заболяването не се случва едновременно навсякъде.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари