10 причини да имате лимони вкъщи

0
Няма да повярвате какви чудеса прави този плод
Няма да повярвате какви чудеса прави този плод

Ползите на лимона са безброй.

Няма нужда да ви убеждаваме в неговата сила в сезона на на настинките и грипа. Известно е, че той може да замести куп лекарства, защото е пълен с витамини и помага на имунната система. Но той има и ред други приложения, за които не сте и подозирали, пише Канал 3

1. Универсален почистващ препарат

Вземете кората на 1 лимон, залейте я с 150 мл оцет и я оставете за една нощ. На сутринта, добавете 150 мл вода. Всичко това можете да направите в бутилка с пулверизатор. Така приготвената смес може да чисти и освежава всякакви повърхности - от мебели до плочките в банята и петната от засъхнала мазнина по тавите. 

<strong class='keys'>Лимон</strong>

2. Средство за чистене на кухненския плот

Кухненският плот и дъските за рязане стават като нови ако ги измиете с лимон. Просто разрежете един лимон на две и го ползвайте като гъба. Ако той е по-силно захабен, наръсете го преди това със сол, която ще действа като лек абразив. Ако на първо четене не ви допадне резултатът, пробвайте отново след около 10-15 минути.

<strong class='keys'>Лимон</strong> като гъба за чистене

3. Вместо белина

Чаршафите и кърпите за баня ще бъдат снежно бели, ако преди да ги пуснете в пералнята ги накиснете за половин час във вода със сока на 1-2 лимона и една щипка сода за хляб. Сокът от лимон, макар и киселина по природа, е много по-щадящ тъканите и не ги захабява както обикновената белина, в чиято основа са съединенията на хлора.

<strong class='keys'>Лимон</strong> като белина

4. Дава сила на ноктите

Лимонът е пълен с витамини. С него можете да направите ноктите си много по-здрави. Просто изцедете един лимон във ваничката, в която си киснете ноктите и долейте вода. Потопете пръстите си в разтвора и ги подръжте няколко минути в него. 

<strong class='keys'>Лимон</strong>

5. Обезцветява петна по лицето и лунички

Ако по кожата има лунички, старчески петна те могат да бъдат бъдат обезцветени ако се намажете с лимонов сок. Той помага и за премахване на лишеите по кожата, ако тяхното разпространение не е обхванало големи участъци и успешно може да замести опасните и скъпи кортикостероиди. 

Вместо скъпа козметика

6. Саксийки за разсад

В лимонова кора можете да засадите семената за вашия разсад. Положителният момент на това, е че когато растенията поникнат и трябва да ги засадите в голямата саксия, която сте избрали, не е нужно да ги стресирате като ги вадите. Просто както са си поникнали в кората, пренесете всичко в саксията и това е. Кората ще си изгние сама, а с това и ще подхрани корените на растението, което сте засадили.

Всъщност, същото нещо можете да постигнете и с корите от портокалите.

<strong class='keys'>Лимон</strong> като саксия

7. Обезмирисител

Лимонът е идеалният обезмирисител на стари обувки. От една страна той абсорбира молекулите, които са причина за това, а от друга, сокът, който те отделят си е чиста киселина, която убива всички гъбички и бактерии.

Обезмирисител

8. Гарантирано гони насекоми

Макар лятото още да ни се вижда далеч, то ще дойде, а с него и оная ципокрила напаст, която не се спира от никакви мрежи. Става въпрос за комарите. Всеки си има трик как да се справи - таблетки в контакта, генератор на честоти, които ги отблъскват, димки... Всеки един от тези начини си има плюсове и минуси. Евтин, достъпен и ненатрапващ ви се начин е като разрежем един лимон на две и в него наслагаме сухи семена карамфил. Поначало, не само лимонът, но и останалите цитруси гонят насекомите.

<strong class='keys'>Лимон</strong> като инсектицид

9. Красота и настроение

Лимонът е перфектен за всякакви декорации - и в блюдата, но и на масата. Ето ви един начин как да си доставите малко настроение и да използвате лимона за свещник. 

<strong class='keys'>Лимон</strong> като свещник

10. Чисти стомана и петна от плодове

Лимонът и неговия сок са перфектни когато трябва да премахнете петна от плодове по дрехите или плота. Просто натъркайте мястото с лимонен сок. Лимонът перфектно чисти и полира инокса и алпаката. 

<strong class='keys'>Лимон</strong> чисти инокс

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари