10 полезни съвета свързани с оцета

0
10 полезни съвета свързани с оцета

Ето някои малки хитрини, които ще ви спестят време, а и пари, които отиват за закупуване на скъпи препарати. Сега можете да работите само с добрия стар бял винен оцет!

За да почистите компютърната техника просто смесете равни части бял винен оцет и вода, а после бършете клавиатурата, монитора с чиста памучна кърпа, леко натопена в сместа. Внимавайте все пак да не намокрите много уредите.

Щорите на прозорците винаги са били предизвикателство за добрите домакини. Те се почистват трудно и бавно. Какво ще кажете да се въоръжите с бяла памучна ръкавица, да я намокрите с разтвор от равни части бял винен оцет и гореща вода и просто да плъзнете пръстите си всяко ребро на щората. Ефектът е поразителен, а вие често плакнете ръкавицата в съд с чиста вода, за да почиствате по-добре.

Ако, не дай Боже, сте загорили яденето във фурната, не се притеснявайте. Две-три плитки купички с бял винен или ябълков оцет ще изсмучат миризмата за по-малко от ден. По този начин се отстранява и цигарен дим.

Големи петна от плесен се отстраняват много успешно с неразреден бял винен оцет, ако са малки оцетът може и да се разреди, освен това няма да се задушите от миризмата на хлор, която присъства във всички други препарати срещу плесен.

Водата и снегът повреждат кожените обувки и оставят грозни и неприятни петна по тях. За да ги почистите, просто избършете пресните петна с кърпа, натопена в неразреден бял винен оцет.

За да направите препарат против петна, който да използвате с пулверизатор, напълнете бутилката с 5 части вода и 1 част оцет. Напръскайте петното и изтрийте добре със суха кърпа. След това напръскайте с разтвор от вода и амоняк (5:1) и попийте. Може да редувате препаратите, докато петното изчезне.

За да почистите микровълновата фурна, сложете в нея купа с разтвор от 50 мл. оцет и 200 мл. вода и топлете сместа 5 минути на най-голямата мощност. Щом изстине купата, избършете с гъба петната от храна и пръските от вътрешната страна на фурната.

Направете си каша за почистване на петна и загоряло по съдовете – към равни части сол и брашно прибавете толкова оцет, че да се получи каша, с която съдът се маже отвътре и отвън, плакне се с топла вода и се подсушава добре.

Нашествието от молци ще се отстрани като напълните купа с 300 мл. ябълков оцет и капнете малко препарат за миене на съдове. Оставете купата в шкафа или килера поне една седмица – тя ще привлече насекомите, които ще падна в нея и ще се удавят.

Оцетът лекува! За да се отървете от пърхута просто изплаквайте косата си с разтвор от 400 мл. ябълков оцет и 400 мл. студена вода. Можете и да натриете корените на косата си с 3 лъжици оцет преди да използвате шампоана.

Вече има много видове дезодоранти, но не е излишно да знаете, че ако мажете подмишниците си сутрин с бял винен оцет, няма да се изпотявате, няма да миришете на пот и няма да имате бели петна по дрехите си.

Изгорялата от слънцето кожа ще се успокои ако я намажете с бял винен или ябълков оцет. По същия начин ще успокоите и сърбежа от ухапванията на насекоми.

Тъмните петна по кожата, появили се от слънце или от напредване на възрастта, можете да премахнете като ги мажете в продължение на 10 минути поне два пъти дневно с неразреден ябълков оцет. След няколко седмици петната ще изсветлеят или ще изчезнат.

Избавете се от гъбичките по краката и сърбежите – просто няколко дни, 3-4 пъти дневно, плакнете краката си с неразреден ябълков оцет. Освен това можете на накиснете чорапите в смес от една част оцет и 4 части вода, преди да ги изперете.

Ако фугите между плочките са замърсени просто потопете четка за зъби в неразреден бял винен оцет и почистете. Резултатът е удивителен!

Сипете в пералнята 100 мл бял винен оцет, за да освежите цвета на дрехите.

Ако искате да възстановите размера на свилите се вълнени дрехи просто ги варете 25 минути в разтвор от 1 част оцет и 2 части вода. След това оставете дрехата да изсъхне.

Всички тези съвети, а и разбира се още много други, улесняват живота на всяка жена. Трябва обаче да се знае и какво не бива да се прави с оцет:

- Не почиствайте с оцет бижута, които имат перли или скъпоценни камъни, защото може да ги повредите – оцетът все пак е киселина.

- Не се опитвайте да почистите петната по старинни вещи, защото така ще намалите стойността им.

- Не почиствайте с оцет мраморни плотове, маси – оцетът ще ги матира, а може и да повреди камъка.

- Не смесвайте оцет с белина или друг химикал – може да се отделят отровни изпарения.

- При пране не използвайте ябълков оцет – може да се появят нови петна от него. За пране използвайте само дестилиран бял винен оцет.

Толкова за оцета, а когато посегнете да приготвите пролетната салата, си припомнете един-два от горните съвети.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари