10 от най-разпространените митове и факти за бременността

0
Митове за пола на бебето
Митове за пола на бебето

Следването на правилните съвети през бременността е важно колкото за благосъстоянието на майката, толкова и за здравословното състояние на бебето й. Но с цялата тази противоречива информация в книгите, списанията, глобалната мрежа и дори сред приятелите и роднините, отсяването на най-полезното става почти невъзможно. Ето кратък списък с 10 от най-разпространените митове и факти за бременността, който сайтът MoetoDete.bg състави.

1. Митове за пола на бебето

Факт: Нито един от класическите митове за определяне пола на бебето не се основава на научни факти. Ниското носене през бременността всъщност е индикация, че плодът се придвижва надолу в таза, приготвяйки се за раждането, а не че ще бъде момиче. Решаваща роля за размера и формата на бременното коремче играят фактори като големина на мускулите, анатомична структура, разположение на бебето в утробата, както и количеството мазнини, натрупани в областта на корема. Желанието за сладки и солени храни, наличието на сутрешно гадене и физиологическите изменения в тялото на майката пък са строго индивидуални явления, вследствие адаптацията на организма към бременността, а не показател за пола на бебето. За целта се използва ултразвук.

2. Първородните бебета обикновено са преносени

Факт: Само в 60 % от случаите. Според статистиката едва 5 % се раждат на определената дата, а 35 %  дори по-рано. Всичко зависи от продължителността на менструалния цикъл на майката. Ако е по-кратък, вероятно раждането ще се случи по-рано, ако е по-дълъг, бебето може би ще е преносено, а ако е на 28 дни – раждането ще е около датата на термина.

3. Сексът по време на бременност може да нарани бебето

Факт: Бъдете спокойни – рожбата ви е добре защитена! 7 слоя кожа разделят амниотичния сак от коремната стена. Шийката на матката ви се е удължила и заякнала, за да предпази попадането на външни агенти в утробата, и освен това отделя слузесто вещество, за да поддържа влагалището чисто от бактерии и инфекции. Сексуалният акт не може да достигне, докосне и увреди плода. Единственото изключение е при забрана от лекар поради възможни усложнения.

4. Стресът по време на бременност винаги се отразява зле на плода

Факт: Според нови изследвания умерените нива на стрес всъщност са полезни за плода, тъй като тонизират нервната му система и ускоряват развитието му. Така две седмици след раждането им мозъкът им работи по-бързо, а на 2-годишна възраст показват по-високо развита двигателна и умствена дейност в сравнение с децата, чийто майки не са преживявали никакви стресови ситуации по време на бременността.

5. Бременните жени трябва да избягват морските храни и сладкото

Факт: В действителност, консумацията на риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и с ниско съдържание на живак по време на бременност се отразява положително върху коефициента на интелигентност на децата. Те са с високо IQ, с по-добри социални и комуникативни умения, с по-силно развити двигателни умения. Колкото до сладките храни, според изследванията жените, които похапват шоколад всеки ден по време на бременността си, раждат бебета, които изпитват по-малко страх, усмихват се и се смеят по-често преди навършване на 6-месечна възраст.

6. Бременната жена трябва да избягва боядисването на косата

Факт: Няма научни доказателства, че боядисването на косата се отразява върху развитието на плода. Химикалите в боята се абсорбират от кожата в минимални количества и не са опасни за бебето. Проблемът е, че силните на аромат съставки могат да предизвикат гадене, което изисква помещението да бъде с добра вентилация. На най-разтревожените бъдещи майки се препоръчва да изчакат края на първия триместър и да избягват боите с амоняк, които имат силни изпарения. Но трябва да знаят, че така или иначе косата търпи много промени през тези 9 месеца и резултатът от разкрасителната процедура може да се разминава с очакванията.

7. Бременната жена не трябва да вдига тежко

Факт: Това важи, ако предметите са с тегло над 10 кг. Тялото на бременната и без това вече носи допълнителен товар, който нарушава равновесието й. Това се отразява върху усещането й за баланс и я застрашава от фатално за бебето падане. От друга страна хормонът на бременността релаксин прави сухожилията по-гъвкави и податливи на увреждания. Вдигането на тежки предмети в последния триместър пък увеличава риска от преждевременно раждане. Затова е най-добре някой друг да свърши тежката работа.

8. Бременната яде за двама

Факт: Да, но това не означава, че трябва да консумира по две порции за възрастен човек. Всъщност бременната жена се нуждае от 300 допълнителни калории на ден към дневното меню. Те може да са под формата на чаша обезмаслено мляко и половин сандвич, например. Нормалното наддадено тегло през бременността е между 11 и 16 кг. Ако е много над тази норма, свалянето му след раждането е почти невъзможно. А с всяка следваща бременност дори да се увеличава.

9. Кафето по време на бременност е забранено

Факт: Да, ако е в прекомерни количества. Една чаша кафе дневно (максимум 200 мл дневно) няма да навреди на плода, а и ще помогне на бъдещата майка да се справи с ниското кръвно налягане и слабостта. Все пак повечето специалисти препоръчват преминаването към безкофеинов заместител.

10. Всички жени се чувстват щастливи по време на бременността

Факт: Възможността за променливи настроения и негативизъм при бременните жени е също толкова голяма, колкото и при останалите. Особено ако вземем предвид хормоналните промени в организма. Всъщност според психологическите проучвания, около 20 процента от бъдещите майки изживяват безпокойство или депресия. Това от своя страна увеличава риска от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло.

Източник: MoetoDete.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари