10 неща, по които да разпознаете хубавото вино

0
Виното е напитка за ценители, а изпиването на чаша хубаво вино е цяло преживяване
Виното е напитка за ценители, а изпиването на чаша хубаво вино е цяло преживяване

Вижте 10 неща, на които трябва да обърнете внимание

Виното е напитка за ценители, а изпиването на чаша хубаво вино е цяло преживяване. В този процес участват всички сетива и това прави виното напитка, която носи много наслада. Не е толкова лесно обаче да се разпознае хубавото вино. Дегустацията на вино е цяла наука и има някои неща, които трябва да знаете, за да се научите да разпознавате хубавите вина. На какво трябва да обърнем внимание, за да разберем дали едно вино наистина е добро разкрива Dir.bg.

1. Цвят

Цветът на вината зависи от сорта грозде, от който са приготвени. Младото бяло вино трябва да бъде с бледожълт цвят. Ако е с по-тъмен, най-вероятно не е съхранявано добре. При червените вина е обратното - ако виното има виолетов цвят, е прекалено младо. Хубавото червено вино трябва да бъде с наситен, плътен червен цвят.

2. Аромат

Ароматът на вино е важен. Хубавите вина имат аромат на плодове, цветя и др. Колкото повече аромати усещате, толкова по-добре. Но ако виното мирише на оцет или има кисела миризма, определено не е хубаво.

3. Аромат и вкус

След като усетите аромата на виното, е време да го опитате. Ароматът и вкусът трябва да се допълват взаимно. Ако усещате прекалено много аромат на дървесина, това е признак, че виното не е съхранявано правилно в бъчвата.

4. Баланс

Трите елемента - аромат, вкус и цвят трябва да се допълват идеално в едно цяло. Ако някой от тях се откроява над останалите, това е признак, че виното, което опитвате, не е най-доброто.

5. Алкохол и танини

Не трябва да усещате прекалено натрапчиво вкусът на алкохола. Той трябва да бъде мек и деликатен, за да бъде виното наистина хубаво.

6. Остатъчен вкус

Вкусът на хубавото вино трябва да остава дълго - поне 10 секунди послевкус. Ако виното покрие този минимум от 10 секунди, това е сигурен признак, че е хубаво.

7. Комплексност

При всяка глътка хубавото вино събужда сетивата. Ако не усещате това, определено виното, което пиете, не е добро.

8. Миризмата на виното трябва да остане в носа

Както и послевкусът, ароматът на виното трябва да остане в носа за известно време. Това доказва, че всички сетива са свързани и образуват едно цяло.

9. Вид

Виното не трябва да бъде мътно, то трябва да има кристален вид. Ако е мътно, това е знак, че не е хубаво.

10. Бутилка и опаковка

Бутилката на виното е важна дотолкова, че да ви накара да се наслаждавате още повече на напитката. Когато тя е създадена с внимание, това говори много и за процеса на създаване на виното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари