10-километрова опашка от тирове се изви пред Дунав мост 2

4
Налага се шофьорите да чакат над 10-15 часа
Налага се шофьорите да чакат над 10-15 часа Снимка: Агенция "Фокус“

Налага се шофьорите да чакат над 10-15 часа

Опашката от чакащи тежкотоварни автомобили към 16:00 ч. днес, в посока "Дунав мост 2“ при Видин ,достигна над 10 километра.

Последните автомобили са на международен път Е-79, след входа на Видин. От там до трасето, водещо до подходите на моста, се налага шофьорите на товарните автомобили да чакат повече от 10-15 часа, каза Цветан Петров, пътуващ с товар от Пловдив към Унгария, цитиран от агенция "Фокус“.

Той и колегите му се оплакват, че на пътя няма никакви условия за толкова дълги престои, няма тоалетни, място за изхвърляне на боклука, места за хранене. По това трасе единствените места с уредени паркинги са само две-пред входа на Видин и край бензиностанция "Съни Ойл“, но те са с малко места и са недостатъчни.

Трафикът от автомобили към и от "Дунав мост 2“ при Видин е интензивен и затова опашките от чакащи да преминат по съоръжението са километрични. Все още управляващите обсъждат възможностите за облекчаване на трафика, набелязването на конкретни мерки и допустими варианти за извеждане на част от дейностите извън зоната на граничния пункт, с цел увеличаване капацитета на преминаване през пункта, но към момента още няма трайно решение. Все още не е ясно дали има обявена процедури за обособяване на буферен паркинг преди подхода към мостовото съоръжение, с площ от около 100 декара. Според специалисти функционирането на подобен паркинг съществено ще допринесе за облекчаване на преминаването през граничния пункт, ща доведе до намаляване на опашките по трасето към моста и ще разтовари трафикът по Е-79.

Последните месеци трайна е тенденцията средно дневно през пункта в двете посоки да преминават близо четири хиляди моторни превозни средство (МПС). В последните дни трафикът е още по-интензивен. За денонощие само на изхода от България към Румъния излизат над 1200 -1500 тежкотоварни автомобила и близо 1000 леки. Подобна е ситуацията и на румънска територия, като за последните 24 часа от там в страната ни са влезли близо 1300 товарни автомобила.

Десет години след пуска на моста са надминати всички прогнозни очаквания за трафика на автомобили по "Дунав мост 2“. Според първоначалните прогнози през първата година от пускането му през 2013 г. по него трябваше да преминат над 100 хиляди превозни средства, а преминаха 250 000. Днес десет години по-късно за 2022 г . по съоръжението са преминали малко над 1,3 милиона моторни превозни средства ( МПС), от които 770 000 тежкотоварни и 430 000 леки автомобила. От началото на пуска на моста през 2013 г. до днес по него са преминали в двете посоки малко над 9,3 млн. МПС и се очаква до края на есента на тази години по "Дунав мост 2“ да премине 10 милионният автомобил, съобщават от ръководството на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат“.

През юни тази година се навършиха 10 години от пускането на съоръжението в експлоатация. Но и до днес все още до Видин и "Дунав мост 2“ няма нов скоростен път, инфраструктурата по международен път Е-79 е остаряла, опашките от товарни автомобили към моста са ежедневие. Регионът обезлюдява, поради липса на работа, а останалите да живеят на тази територия от дунавския град и Северозапада хора още очакват да се случи икономическото развитие на двата региона от двете страни на Дунав, коментират местните жители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Цецо
    Кмета на Видин д-р Цветан Ценков да си ходи и да се не връща повече, след като с неговия наместник Николай Янев в село Кошава откраднаха 75 декара земя за близо половин милион и за благодарност назначиха жената на Николай Янев в Митници Видин.
  • 0
    5
    Силвио Лазаров
    Димитър Маринов Чорбаджиев е най коримпирНият директор на регионалната дирекция гранична полиция Русе. Винаги си иска парсата ,праща шофьора Йордан Иванов Домбито за парсата
  • 0
    4
    Тодор Тодоров началник ГКПП...
    Уважаеми съграждани извинете ме за причиненото ви неудобство аз съм подлогана Димитър Маринов Чорбаджиев срамувам се от него.Ама си ходя на почивка в Турция
  • 0
    3
    Веселин Петров митничар от ТМУ...
    За всичко е виновен Димитър Маринов Чорбаджиев и Венелин Стоянов. Двамата вън . И дъртия Володя.щ Вен.
  • 0
    2
    Минчо Минчев
    За всичко е виновен Димитър Маринов Чорбаджиев. Той е срам за всичко нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари