10% е избирателната активност в Русенско

0
До момента има общо 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване
До момента има общо 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване Снимка: БГНЕС

До момента има общо 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване

Избирателите с право на глас в областта са 200 516, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе Милена Хинкова. От тях право на вот са упражнили 19 445 души. За сравнение активността на предходните парламентарни избори на 2-и октомври миналата година по същото време беше приблизително същата – 9.72%.

Най-активни засега са избирателите в община Ценово. Там са гласували близо 16 на сто или 697 души от общо 4357. Най-ниска е активността в Сливо поле - 7,65%. Там са гласували 768 души от 10 035. В Русе до 11:00 часа са гласували 9,24 процента, което се равнява на 13 201 от общо 142 928 избиратели. На второ място по избирателна активност е община Иваново с малко над 12%, следвана от Бяла с 10.97%. На следващите места по активност се нареждат община Борово с 10.91%, Две могили – 10.74% и Ветово с 10.64%.

От Районната избирателна комисия информират още, че изборният ден протича сравнително нормално. До момента има общо 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване, като две от устройствата са оправени и вече работят. При 9 машини гласуването с тях е преустановено и е преминато към хартиени бюлетини. Устройствата са в секции в Иваново, Сваленик, Щръклево, Батин, Горно Абланово, Екзарх Йосиф, Борисово, Ценово и Русе. Предстои техниците да се произнесат и за още две машини дали ще може да продължи гласуването с тях.

Проблемите са свързани с разписките при гласуването на избирателите – или машината пуска празна разписка, или тя е нарязана. В една от секциите гласоподавател не е бил доволен от резултата, който е показала разписката, отказал е да я пусне в кутията и си е тръгнал с нея. В някои секции при проблеми с машината избирателите са били допускани да гласуват повторно, което ще създаде разминаване между протокола от машината и броя на подписите. Това обаче след писмо на ЦИК, получено следобед, се оказа, че е допустимо. До момента има постъпили два сигнала за нарушения. Единият е за група мотористи в съботния ден, които са били със знамена, като се прави връзка с вътрешната и външната политика. Милена Хинкова обясни, че това не е от компетенциите на РИК. Другият е за билборд на около 30 метра от секция, но тъй като той е поставен по време на кампанията, а не в деня за размисъл или в изборния ден, сигналът вероятно ще бъде оставен без уважение.

По последни данни избирателите в областта са 200 516.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари