10 души се обучават за парамедици в УМБАЛ - Русе

3
След края на курса парамедиците ще започнат работа в Спешната помощ
След края на курса парамедиците ще започнат работа в Спешната помощ Видео: БНТ

10 души се обучават за парамедици в русенската Университетска многопрофилна болница.

Въпреки че законово тази професия все още не е уредена, след края на курса парамедиците ще започнат работа в Спешната помощ, където има сериозен недостиг на кадри, предава БНТ.

Тези 10 души, които са се записали на обучението за парамедици, имат различни професии. Почти всички обаче са свързани със системата на здравеопазването. Като Владислав Иванов, който вече 24 години работи като шофьор в Спешна помощ.

Владислав Иванов: Това е надграждане на това, което имам сега, за в бъдеще.

Петър Велков е наясно, че професията на парамедика все още не е регламентирана. Но се надява, че след година, когато трябва да завърши курса, вече ще има яснота.

Петър Велков: Даже и да не стана парамедик, знанията ще ми послужат.

В продължение на 960 часа бъдещите парамедици ще получат медицински познания. На тях се разчита един ден да заместят фелдшерите – тази специалност от години вече не се изучават в университетите, но е ядрото на Спешната помощ у нас.

Цветелина Станчева – гл. медицинска сестра на УМБАЛ – Русе: Те ще имат тази компетентност да могат да правят триаж, да могат да преценяват кое е неотложна, кое е спешна помощ, при необходимост да обезопасяват пациенти за транспортиране до болница, където да бъдат прегледани от лекар.

На този етап обаче стандарт за спешната медицина няма – той беше отменен от съда. От русенската болница се надяват, че след като бъде направена реформа в спешната помощ и парамедиците започнат да работят, приемните отделения вече ще бъдат по-малко натоварени.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари