Пет чуждестранни компании искат да правят заводи в Свободна зона

0
Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори
Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза по време на парламентарния контрол, че само за последните няколко месеца пет сериозни чуждестранни компании са направили инвестиционни запитвания чрез Българската агенция за инвестиции, министерството и Националната компания "Индустриални зони" за индустриални терени в Русе и областта за изграждане на производствени предприятия.

Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори. Четвърта компания е от Кипър и е от хранителната индустрия. Последното инвестиционно запитване за Русе е от началото на март от българското представителство на шведска автомобилна компания. Ръководството на зоната е предложило конкретни терени на инвеститорите.   

Сега в голяма част от територията на зоната не се извършват дейности, свързани с внос и износ на стоки и предоставяне на услуги от и за чужбина, каза министърът. Затова, с разпореждане на МС, статут на зоната се променя за терените, които към момента не се използват, напомни министърът. Имотите в активите на зоната са 141,7 декара и те запазват статута си на свободна зона, за останалите имоти - собственост на зоната, този статут отпада. С извеждането на терени от границата на зоната се цели привличане на инвестиции в града, отбеляза министърът. Той заяви, че МИ ще изисква от ръководството на зоната да сключва сделки само със сертифицирани инвеститори, което означа терени да се продават, след като съответната компания е поела ангажимент към държавата за инвестиции и нови работни места.

Министърът отбеляза, че зоната има нереализиран потенциал. В момента повечето от инвеститорите, които искат да дойдат в България с цел прогнозиране на бъдещите си инвестиции, искат за купят терени, допълни той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари