Нови отделения в областни болници са на път да спрат работа

0
Липсата на лекари е все по-драстична
Липсата на лекари е все по-драстична

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична.

Нови и нови отделения в болници, при това в областни градове, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. Пред затваряне е единственото родилно отделение в Ямбол - в държавната МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Ражданията там ще се преустановят от 1 април, ако болницата не намери неонатолог, който да работи за постоянно, съобщи Нова телевизия.

Няколко месеца болницата е ползвала услугите на специалисти от други градове, но и това вече става невъзможно.

"Всичко е на спешност, аз работя всеки ден. Всеки един такъв много интензивен труд трябва да бъде в определен период - два, три, пет месеца, не може да се работи само така", коментира неонатологът д-р Пенка Димитрова, която скоро заминава на специализация.

Освен неонатолози в отделението няма и достатъчно акушер-гинеколози. Там в момента работят само двама лекари с тази специалност. В АГ отделението годишно се раждат около 400 бебета. Неонатологичният сектор иначе е оборудван със съвременна апаратура, но няма кой да работи с нея.

"Може би ще се наложи временно да преустановим тази дейност - ражданията. Обиколили сме почти половин България - София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна. Въпреки условията, които предлагаме - имам предвид достойното заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол, обясни директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов.

Междувременно стана ясно, че поне за известно време е решен въпросът с детското отделение в областната болница в Перник. Там също проблемът е липса на кадри, но засега дежурства ще дават педиатри от извънболничната помощ, съобщи БНР. И това отделение беше пред закриване поради липса на специалисти, началникът на отделението също подаде молба за напускане. В опит да спасят отделението от болницата предлагат безплатна квартира на педиатър, който да работи в детското отделение.

"Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни пред Нова телевизия напускащият началник д-р Сия Евтимова. В момента в педиатрията на МБАЛ „Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант, а изискванията на НЗОК са за четири лекари със специалност и минимум 6 други медици.

Все пак от болницата са успели да склонят педиатри от извънболничната помощ да дават дежурства нощем и през почивните дни. По подобен начин стояха преди време нещата и с детското отделение в Смолян, където дежурства се наложи да дава дори шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е педиатър.

По време на грипната епидемия през зимата пък инфекциозното отделение в Добрич спря работа, тъй като и двамата работещи в него лекари излязоха в болнични. Не функционира и инфекциозното отделение на болницата в Разлог, което доведе до взрив от морбили, тъй като заразени деца са приемани в детското отделение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари