Над 70 български учени в чужбина подкрепиха протеста срещу Борисов и Гешев

2
Учените са обезпокоени срещу съпротивата, която редица политически партии проявяват срещу гражданския натиск за реформа на съдебната система, прокуратурата и специалните служби
Учените са обезпокоени срещу съпротивата, която редица политически партии проявяват срещу гражданския натиск за реформа на съдебната система, прокуратурата и специалните служби Снимка: Dunavmost, архив

Общо 73 български учени от около 60 университета в 12 държави по света излязоха с отворено писмо, с което подкрепят гражданските протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"Изразяваме подкрепа на протестите в България и исканията им за независима съдебна система, прозрачно и отговорно правителство и свободни медии. Също така подкрепяме правото на хората да изразяват свободно своето мнение, което включва правото на мирен протест", заявяват те.

Учените са обезпокоени срещу съпротивата, която редица политически партии проявяват срещу гражданския натиск за реформа на съдебната система, прокуратурата и специалните служби.

“Имайки това предвид, ние вярваме, че българите в чужбина биха могли да бъдат особено полезни, като предоставят независимо експертно мнение относно процеса на реформа в страната. Не представляваме която и да е политическа партия или други интереси. Твърдо вярваме, че когато хората са обединени от правилната цел, те ще намерят начин да я постигнат. За една по-добра България!", се казва в писмото.

Учените призовават да не се допуска насилие от страна на полицията срещу мирни демонстранти и журналисти, пише Mediapool.bg

"България е правова държава, която трябва да спазва закона, своята конституция и задълженията си по международното право, включително зачитането на основните човешки права", категорични са авторите на писмото.

Преди месец над 250 учени от Българската академия на науките излязоха с писмо, с което открито подкрепиха протестите срещу правителството и главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари