"Булгаргаз" предлага скок на газта през януари

0
Ако предложението бъде прието, цената ще нарасне с 40%
Ако предложението бъде прието, цената ще нарасне с 40%

Ако предложението бъде прието, цената ще нарасне с 40%

"Булгаргаз" внесе в КЕВР днес заявление за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г., съобщиха от дружеството. Цената, която общественият доставчик иска, е 204,53 лева за мегаватчас (MWh) или 104,57 евро/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември от 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, припомни БТА. Това означава, че повишението, ако бъде одобрено от КЕВР, ще възлезе на 39,73 процента.

Същевременно предложената от "Булгаргаз" цена е с над 25 на сто по-ниска от цените на газовите хъбове в Европа за доставка през януари 2023 г., които текущо са в приблизителен размер от 139 евро/MWh, посочват от дружеството.

Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 януари, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 декември 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 3
    „Газта“ за газените ламби всъщност е керосин. Ама българският народ открай време е неграмотен (а напоследък още повече), че и книжовният език променя чрез неправилно използвани думи, които са „придобили гражданственост. А иначе газът е флуид в газообразно агрегатно състояние. „Природният газ" е метан (ама не само), а петролният газ е смес основно от пропан и бутан. Ама кой ли съм аз да ви ограмотявам?
  • 4
    3
    Неграмотко
    "скок на газта" - дори и да е пейстнато отнякъде - толкова редакторът или написвачът на новината не знае, че газ (женски род) е течност, с която се палят газени лампи, а газ (природен газ - мъжки род) е онова, за което се говори. Ми те не останаха газени лампи, така че през газа ми е колко ще се вдигне течността газ (за газените лампи). Виж, за природния газ - да, тревожи ме.
  • 10
    2
    русенец
    И защо така? Нашите братя американците да не са ни вдигнали цените?:)
  • 8
    1
    а стига бе
    нали цената на газа вече само ще пада?!? няма го вече скъпия тръбен газ от русия, има само втечнен евтин от сащ и евтин от азербайджан! кво стана бре?!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари