Знаете ли, че всъщност яйцеклетките избират сперматозоидите?

0
Учените са изненадани от откритието
Учените са изненадани от откритието

Хората влагат много време и енергия в избора на половинка, но едно откритие изумява учените според Mama24.bg

Ново изследване на специалисти от университетите на Стокхолм, Швеция, и Манчестър, Великобритания, показва, че процесът продължава и след секс - човешките яйцеклетки са способни да "избират" сперматозоиди, съобщава сайтът Сайтек дейли.

"Човешката яйцеклетка произвежда химически съединения - хемоатрактанти, които привличат сперматозоидите. Решихме да разберем дали яйцеклетките използват тези химически сигнали, за да избират кои сперматозоиди да привлекат", казва Джон Фицпатрик, един от авторите на изследването от университета на Манчестър.

Учените са изследвали как семенната течност реагира на фоликуларната течност, която заобикаля яйцеклетката и съдържа хемоатрактанти, допълва БТА. Специалистите са установили, че въпросната течност привлича повече сперматозоиди от някои мъже и по-малко от други. Оказало се, че при всяка жена този резултат е различен и невинаги е свързан със собствения й избор на партньор - в някои случаи яйцеклетката привлича повече "чужди" сперматозоиди.

Авторите на изследването предполагат, че този "избор" зависи от индивидуалните характеристики на конкретен мъж и жена и се прави именно от яйцеклетката. Според Фицпатрик сперматозоидите имат само една задача: да оплождат яйцеклетката и не е в техен интерес да са прекалено придирчиви. За яйцеклетките обаче е изгодно да получат най-добрия генетичен материал.

Резултатите от изследването са полезни не само за по-доброто разбиране на плодовитостта, но също така могат да помогнат за изясняване на "необяснимите" случаи на безплодие при някои двойки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари