„Златно сърце“: Наградиха ученик, спасил семейство от пожар

0

Награденият със златно сърце ученик мечтае да стане огнеборец

Два човешки живота спасява в пожар ученикът Митко Петров от сливенското с. Градец.

Момчето е само на 14-години, но постъпва мъжки и не само оцелелите, но и цялото село му е благодарно за делото му. Историята с героизъм се разиграва преди време, но делото му става обществено достояние тази седмица, след като става носител на наградата за добродетелни постъпки "Златно сърце".

"Митко се прибира късно вечерта от рожден ден, когато вижда, че къщата на съседите гори. Веднага казва на родителите си, а след това се втурва да извади хората от обхванатата от пламъци постройка. Таня (61 г.) и Росен (66 г.) Русчеви не са разбрали за пожара и Митко им спасява живота. Постъпил е много правилно и въпреки че е дете, се е държал мъжки", сподели пред "България Днес" кметът на Градец Веселин Урумов.

Дървената къща, в която Русчеви живеят под наем, изгаря до основи, но животът им е съхранен. Те не присъстват на награждаването преди дни заради утежненото здравословно състояние на съпруга. Съпрузите се издържат само с инвалидната пенсия на съпруга и са предприети действия да получат социална подкрепа.

"Митко е стройно, здраво и добро дете, а родителите му са работливи хора. Не е тайна, че 90% от населението ни е ромско и като представител на този етнос той дава един отличен пример. Дано и други да го видят и да го последват", добави Урумов.

В момента момчето е ученик в 8 клас в професионална гимназия в Ямбол, а голямата му мечта е един ден да стане пожарникар. Наградата му представлява златен медальон във формата на сърце, получава още и грамота за благородната постъпка. Браво на смелото момче!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари