Жозеп Борел предупреди за възможен удар по европейски спътници в околоземна орбита

2
Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци", допълни Борел
Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци", допълни Борел Снимка: Guliver / Getty Images

Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци", допълни Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди днес, че не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита. Борел говори пред участниците в събитие, посветено на европейските космически дейности, предаде БТА.

Той отбеляза, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили са изпробвали противоспътниково оръжие. "Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник", поясни Борел.

"Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура, все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление", добави той. По неговите думи в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба.

"Без сигурност в космоса няма сигурност на земята, миналата година правителствата по света отделиха около 100 милиарда евро за космически разработки", посочи Борел. "Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    123
    Май на Мъски интернет птичките ще започнат да дават фира първи. Идеални , като за учебен отстрел.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари