Животоспасяващо лекарство е налично само в определени аптеки

0
Болни се лишават от дневния си прием на медикамента, за да помогнат на друг
Болни се лишават от дневния си прием на медикамента, за да помогнат на друг

Болни се лишават от дневния си прием на медикамента, за да помогнат на друг

Седмица след извънредния внос на животоподдържащото лекарство Калимин, то е налично само в определени аптеки, работещи със Здравната каса. Това показа проверка на "Хоризонт" в София и Варна във връзка с недостига на медикамента за пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. В страната все още има хора, които не са купили нужното им за месеца количество.

Лекарството, което приемат около 2000 души с Миастения гравис, за да дишат свободно, може да се открие в една от големите вериги аптеки в София. Налично е също в една от веригите във Варна, разказа Ирена Нешовска, председател на фондация "Миастения гравис".

"В други аптеки го няма", обясни тя и допълни, че фондацията е получила сигнали от Стара Загора и други градове, където медикаментът не е наличен в аптеките.

Според Нешовска някои пациенти не разполагат с лекарството и други им помагат за сметка на собствения си прием.

"Хора, които пият повече – да речем пет пъти на ден, се лишават от единия прием, за да помогнат на друг. Хората, които имат близки и имат възможност да пътуват, пътуват до съседна държава – Турция, за да могат да си го купят и те".

За трудното намиране на лекарството са сигнализирали пациенти в началото на юни. Тогава от фирмата-вносител обяснили на Нешовска, че има затруднения с доставките му. Такава информация е стигнала в здравното министерство в края на месеца, когато бяха предприети спешни действия за осигуряване на нужните количества. Според министерството временният недостиг не засяга само България. От фондация "Миастения гравис" твърдят, че в нито една друга държава, член на "ЕвроМиастения", няма проблем с осигуряването на животоподдържащия медикамент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари