"Жива бомба" заплашва кв. "Изток" в Русе

0

Поредното изтичане на складирани в старото сметище гудронови отпадъци изправи „на нокти“ живеещите в русенския кв. „Изток“, пише "Русе нюз".

Освен с неприятната миризма, отпадъкът от бившия з. „Леон Таджер“ е опасен и заради това, че при евентуално запалване, каквото при очакваните горещини не е изключено, отделените при горенето газове могат да бъдат заплаха не само за жителите на Русе, но и за тези на Гюргево. Много русенци вероятно все още си спомнят огромните кълба пушек и зловонната смрад, която се носеше при запалването на ямите преди малко повече от 15 г.

"Че това е „жива бомба“ призна и зам.-кметът Свилен Иванов. По думите му, от утре ОП „Комунални дейности“ ще започне извозването на гудрона обратно в старото сметище, тъй като превозването му до други места е скъпо и трудно осъществимо.

Добрата новина е, че се очаква документите по утвърдения преди година и половина проект за рекултивация на старото сметище, където са гудроновите ями, вай-сетне да бъдат подписани и да бъде отпуснато финансиране за започване на дейностите. Проведени са процедурите по избор на изпълнител, очаква се подписа само на ръководителя на ПУДООС Галина Симеонова.

Проектът за рекултивация на стойност 27 млв.лв. беше утвърден през януари 2013 г. Той предвижда скатовете да бъдат подравнени, да бъде изградена газоотвеждаща система за събиране и отвеждане на газовите емисии до инсталация за изгаряне на биогаз, както и минерален запечатващ пласт. Освен това ще се изгради дренажна система за управление на повърхностните води, а накрая ще се засадят и дървета и храсти върху самото сметище.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари