Жителите на Рибново: Сваляме водомерите и ги връщаме на ВиК

0
Няма да плащаме такса вода, докато отговорните институции не решат веднъж за винаги водния проблем в селото ни
Няма да плащаме такса вода, докато отговорните институции не решат веднъж за винаги водния проблем в селото ни Снимка: Топ Преса

„Сваляме водомерите и ги връщаме на ВиК, цялото село взехме това решение както и решението да не плащаме такса вода докато отговорните институции не решат веднъж за винаги водния проблем в селото ни".

Вече цяла седмица по голямата част от селото е без вода, водопровода който погълна милиони левове замръзна при водохващането. Новият водопровод е собственост на Асоциацията на ВиК Благоевград а задължението на институцията е да експлоатира и поддържа съоръжението но никой не го прави .Оставени сме на произвола на съдбата . Всеки ден от както е замръзнал водопровода организираме групи да чистим ледовете и да размразяваме тръбите защото нямаме вода дори и за пиене, информира Топ Преса .

Днес също има група в балкана която се бори с ледовете за да ги размръзне по най-първобитния начин с огньове с надежда водата да потече по чешмите в къщите ни . "Ходим с коли да пълним туби и бидони от чешми в съседните села и улични такива което в днешно време е престъпление .Имаме 40 км. гора, и вместо да пием най- хубавата и чиста планинска вода ние дори нямаме никаква“. Това заявиха на днешния протест жителите на гърменското село Рибново където положението наистина е бедствено и се надяват институциите най после да ги чуят и да решат глобалния за селото проблем . Те протестираха и против увеличението с 50% на таксата за вода която цена се очаква да надхвърли 2 лв. за кубик .

Жителите на гърменското село Рибново бедстват от седмица без вода заради замръзналия водопровод. В селото има два водопровода стар и нов въпреки което безводието в селото е целогодишно . Проектът е бил изпълнен некачествено, потвърди и кметът на село Рибново Феим Иса.

В момента питейна вода за населението осигурява единствено старият водопровод, изграждан през 1965 година. От необходимите 11 литра в секунда жителите на Рибново разполагат едва с 1,5 литра, което е крайно недостатъчно, признават от ВиК Благоевград.

Според управителя на дружеството инж. Росица Димитрова проблемът може да се реши с реализирането на втория етап от водния проект, който предвижда водохващане с много висок дебит и по-чиста вода. Ангажиментът за осигуряване на средства е на Община Гърмен

Източник: Топ Преса
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари