Жителите на бургаско село се увеличиха двойно преди местните избори

0
Стремглавото нарастване на жителите на Сигмен е попаднало и под прицела на полицията, които вече са извършили две проверки
Стремглавото нарастване на жителите на Сигмен е попаднало и под прицела на полицията, които вече са извършили две проверки Снимка: Google Street View

Стремглавото нарастване на жителите на Сигмен е попаднало и под прицела на полицията, които вече са извършили две проверки

Сигмен се намира само на 7 километра от Карнобат. В селото има един магазин и малка кръчма. До декември 2022 г. по постоянен адрес са регистрирани 83-ма жители. Тази година адресна регистрация в селото вече имат 241 души. Само за няколко месеца 154 души, по документи, са населили Сигмен, информира БНТ.

"Сигурно заради спокойствието. Тих живот", казва Неделчо Иванов, жител на с. Сигмен.

БНТ: Откъде идват?

– Не ги знам.

БНТ: Тук живеят постоянно? Какво работят?

– А, не ги знам!

БНТ: Колко човека живеят тук в селото горе-долу?

Веселин Петров, жител на с. Сигмен: Ами колко да са, към 50 човека.

БНТ: През последните месеци забелязали ли сте да идват нови хора, които да живеят?

- Е нови, от града, идват тук да си сеят, пак имат тук места, къщи имат, идват, повече стават.

БНТ: Защо, според Вас?

– Защото е летен сезон и идват тук, сеят си градинките, това онова и за това са повече.

БНТ: За постоянно ли идват да живеят?

– Не, не за постоянно, те идват сега за летния сезон да си сеят зеленчуци“.

Че къщи в селото се купуват, не отрича нито един жител на Сигмен. Част от имотите обаче се придобиват, за да се препродадат на по-високи цени. Жена, пожелала да не показваме лицето ѝ, твърди, че в никакъв случай в Сигмен не живеят 120% повече жители, каквито са данните от регистрациите.

"Толкова много не. Абсурд е. За такъв кратък период е невъзможно. Ние ще станем град, ако така продължаваме с тези темпове. Това значи, че догодина можем да пишем град Сигмен на табелата."

БНТ: Защо мислите са се увеличили точно сега?

– Ами предполагам, че заради изборите, по някаква друга причина, местните избори наближават, вероятно това е. Всеки иска да надвие кандидат-опонента, така е.

Хората в Сигмен са разделени на три – едните не обръщат внимание на рязкото увеличение на новодомците, други се съмняват, че това се случва, за да се манипулира местния вот, а трети са наясно, но не желаят да коментират.

За съмнителното нарастване на жителите на Сигмен забелязал и кметът на Карнобат Георги Димитров, след като научил, че общината влязла в челната тройка в страната по брой новорегистрирани.

"Това състезание да бъдем в първите редици на хората с регистриран настоящ адрес не ни прави много горди. Допускам, че става дума за подготовка за купуване на гласове. Няма логика да нарасне селото дава пъти и повече, защото ние наблюдаваме регистрациите във всички населени места в общината – общо 31. Никъде няма такова струпване на хора. Изпълнихме законовите си задължения. Извършихме проверка по отношение законността на регистрациите. Една значителна част от тях са направени съгласно закона, говоря документално. Оттук нататък започнахме проверка дали отговарят на условията - съответна жилищна площ. Започнахме да установяваме отклонения от законовите изисквания. На 30- май е извършена проверка от нашия екип, заедно с органите на полицията, до 15 юли трябва да бъде предоставен доклад, защото те извършват проверки, срещат се със съседите да установят дали тези хора имат нещо общо с населеното място, живеят ли там. Нямам заключението все още, но в разговори с местни жители разбирам, че значителна част от тези хора не са стъпвали в село Сигмен. Тоест целта на регистрациите по настоящ адрес е ясна: става дума за подготовка за местните избори. Цифрите към момента на проверката са дори по-високи от това, което подават в националната статистика".

Стремглавото нарастване на жителите на Сигмен е попаднало и под прицела на полицията, които вече са извършили две проверки.

"Почти 90% от регистрираните показват нотариални актове, с които се закупени или имоти, които са вече съществуващи или парцели, върху които всъщност ще предстои да се изграждат имоти. Вероятно с наближаване на местните избори ще се направи и трета проверка, която е с идеята за установяване на постоянното пребиваване на вече регистрираните лица, от които тези, за които говорим. 10%, нямащи нотариален акт, вписали се на адреса в село Сигмен, заявяват, че са отседнали при свои приятели, близки, роднини. В тази трета проверка ще се направи всъщност от наша страна контрол доколко има дългосрочност на отседналостта на хората, които се регистрирани, за да не се стигне до една хипотеза, която е свързана с регистриране на хора, които не са от съответната община, но които ще участват активно при даване на своя избирателен вот за определена кандидатура. В случай, че установим, че тези лица нямат дългосрочно пребиваване, ще се направи предложение до общината, която да ги да регистрира и те всъщност да не са активни гласоподаватели. Някои от проверяваните са заявили, че се започнали или ще започнат работа в земеделската кооперация, намираща се в района или към мандрата в село Сигмен, която е изключително популярна на територията на Бургаска област", обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР - Бургас.

Екипът на телевизията отива в мандрата, за която се твърди, че има наплив от много работници. Оказва се обаче, че новонакметски наместникзначените се броят на пръсти.

"За тази година до момента имаме 6 човека назначени. Иначе постоянен персонал - варират около 23-25 човека, горе-долу толкова са работните места", каза Светлана Стойчева, счетоводител на мандрата в с. Сигмен.

БНТ: Няма засилен интерес и да се наемат тук много хора?

– Не, капацитетът ни не е толкова огромен, това е персоналът, който ни е достатъчен.

Потърсихме за коментар и кметския наместник на селото, който отговаря за регистрирането на жителите.

Понеже Сигмен е населено място с над 100 души, кметският наместник се избира, а кандидатите са много. Няма да ги назоваваме поименно, тъй като случаят ще се проверява и от ДАНС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Xxxxx
    От Сигмен ли зависи избирането на кмета на община Карнобат? Не -от ромите, той знае много добре , а и гражданите знаят как е избиран Димитров . Трябва да се избере млад кандидат ,стига с тия пенсионери. Вижте вдясно от Погребите, каква растителност се изкоренява , за какво и кой се коментира из града. Между Погребите и язовира всичко е изсечено. Защо не коментира кмета, той си знае. Спрете се бе хора, каква е тази алчност към парите. Нали знаете какво е казал Рокфелер: като умра, ми изкарайте ръцете да видят , че нищо не вземам със себе си. Всеки си плаща за всички грехове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари