Жители на Ценово дадоха курбан за здраве

0

Много жители и гости на Ценово се събраха в местността „Кръста“.

На най-големия християнски празник през лятото Успение на Света Богородица беше даден курбан за здраве и благоденствие. Ритуалът беше пресъздаден от членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“, с подкрепата на общинската администрация, самодейци от местното читалище и много деца и ученици.

На една от височините край населеното място се издига кръст с 18 метра височина, който закриля жителите на Ценово от беди и страдания. С доброволен труд на местното население беше построен и параклис.

Празникът започна  с тържествена света литургия, отслужена от отец Йордан от Великотърновската епархия, в църквата „Света Параскева“. Десетки, които празнуват на Голяма Богородица, запалиха по свещичка и се помолиха за здраве.

Преди да започне освещаването на курбана група деца обиколиха близки и роднини, за да ги поканят на празника, така както е било преди няколко десетилетия. На поляната бяха подготвени няколко ниски масички и трикраки столчета, на които се разположиха гостите. Секретарят на общината Мария Найденова проследи как се е изпълнявал ритуала през годините.

„Даването на курбан е с хилядолетна история като главната му цел е да се измоли здраве и сполука от Бог“, подчерта тя. Бяха разкрити и интересни моменти от местните обичаи, свързани с измолването на здраве и щастие за хората и берекет за животните и  нивите.

„Бъдете благословени със здраве и благополучие. Нека традициите се запазят чисти и  да се предадат на идните поколения.

Всички сме се събрали на това свещено място, за да измолим от Божията майка да сме живи и здрави, а нещастията и злините да заобикалят Ценово и общината“, изтъкна в приветствието си кметът на общината д-р Петър Петров.

Отец Йордан отслужи водосвет и благослови храната. След това отецът поръси присъстващите за здраве.

Представители на „Млади сърца“ изрекоха празничен благослов за жителите на Ценово. По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари