Жерар Депардийо изостави Путин

1
Приятелят на президента нарече руската агресия "братоубийствена"
Приятелят на президента нарече руската агресия "братоубийствена" Снимка: AFP

Приятелят на президента нарече руската агресия "братоубийствена" 

Жерар Депардийо, известен като приятел на руския президент Владимир Путин, се нареди сред многобройните артисти и общественици, които се обявиха срещу войната в Украйна.

"Русия и Украйна винаги са били братски държави", каза 73-годишната филмова звезда в телефонен разговор, цитиран от France24. "Аз съм против тази братоубийствена война. Казвам "приберете оръжията и преговаряйте", допълни Депардийо. Коментарът му е лаконичен и избягва да посочи виновника поименно, пише СЕГА.

През 2013 г. актьорът предизвика огромно възмущение в родината си, като в знак на протест срещу предложеното увеличение на данъците върху богатите, напусна Франция и взе руско гражданство. След като му връчи паспорта, Путин го заведе на вечеря — и впоследствие Депардийо не можеше да спре да хвали "силния човек". "Ще кажа какво мисля за Путин: руската нация се нуждае от такъв човек – с руски нрав. Путин се опитва да върне достойнството на хората", каза той преди 10 години.

Миналия месец, когато напрежението на границата с Украйна нарасна, Депардийо реши да създаде акаунт в Instagram и първата публикация в него бе снимка, на която е прегърнал Путин. Малко по-късно той каза по френската телевизия: "Оставете Владимир на мира". Но може би агресивният десант на путиновата армия в Украйна е накарала актьора да премисли.

Депардийо стана звезда на френското кино през 80-те години с ролите си в "Последното метро", "Полиция" и "Сирано де Бержерак". "Зелена карта" на Питър Уиър го направи и холивудска знаменитост, след което той участва в световни продукции като "Хамлет" на Кенет Брана, "Животът на Пи" на Анг Лий и сериала "Марсилия" на Netflix.

Последната му роля е във филма "Изгубени илюзии", който спечели 7 от френските филмови награди "Сезар" миналата седмица. 

През 2015 г. Украйна постави Депардийо в черния списък, като очевидно наказание за неговия отказ да признае независимостта на бившата съветска република. Министерството на културата не обяви официална причина за забраната, но преди това определи Депардийо и други приятелски настроени към Путин международни звезди като заплаха за националната сигурност, чиито филми трябва да бъдат забранени.

 През 2021 г. актьорът беше обвинен в изнасилване и сексуално насилие над млада френска актриса в дома си в Париж три години по-рано.  Той отрече обвинението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ===
    Заглавието противоречи на съдържанието и подвежда читателите. Къде е журналистическата етика.
  • 5
    1
    Ndsjjsj
    Prav e bratoubiistvena e ama vinovnicite sa amerika evropa i nato
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари