Жени забременяват от благословени ябълки

0

Жени забременяват, след като изядат благословена ябълка.

Чудото е причината всяка година стотици бездетни дами да се събират в храм "Св. Богородица Успение" в асеновградския квартал "Горни Воден".

За поредна година празникът „Златната ябълка“ се проведе в светата обител и дари с надежда жени, които искат да имат наследници. Той е единствен по рода си и не се провежда никъде другаде в България. Древна притча за силата на вярата кара дамите да идват в храма и се молят пред иконата на Богородица чудото да ги споходи и тях, разказва България днес.

Според православния канон „Златната ябълка“ се отбелязва на петата събота от великия пост. Затова и през почивните дни в църквата в Асеновград беше отслужена празнична литургия пред стотици миряни.

Местният празник е свързан с чудо, което е извършено от Божията майка чрез нейната свята икона през 1765 година.

Местно предание разказва историята на болна и бездетна жена, която искала да се помоли за рожба на празника и да вземе причастие. Поради болестта си закъсняла и не успяла. Благословеният хляб бил свършил и нямало какво да получи. Трогнат от сълзите й, свещеникът й дал една ябълка, оставена в дар пред иконата. След като я изяла, жената не само оздравяла, но и родила здраво и хубаво дете. За благодарност тя поръчала да направят ябълка от злато, която подарила на иконата.

Според друга легенда самата Богородица получила златна ябълка от архангел Гавриил в деня на Благовещението и като отхапала от нея, забременяла. Тази легенда се подкрепя и от едно необичайно изображение, което се пази в храма, макар да не е истинска икона. На него Богородица е представена със златна ябълка в ръка, а на заден план е изобразен и архангелът, донесъл благата вест.

За празника „Златната ябълка“ в "Горни Воден" идват не само жени, които не могат да забременеят, но и такива, които ги е споходило вече щастливото събитие. Дамите идват в храма, за да благодарят за Божията майка и да оставят дарове в знак на признателност.

Според Елена, съпругата на отец Живко от светата обител, в храма вече са измолени над 300 бебета на щастливи семейства. На последния празник за миряните беше приготвен и вкусен курбан, като всеки имаше възможност да го опита.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари