Жена ще командва български войници в Афганистан

0

За първи път жена-военнослужещ ще командва българския взвод за охрана от състава на международната мисия в Афганистан, информира Факти.бг.

Това е лейтентант Славена Желязкова, съобщиха от Министерството на отбраната.

25-годишната Славена, командир на 3-и механизиран взвод от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада, беше поздравена днес от министър Николай Ненчев по време на тържествената церемония по изпращането на българския контингент в Карлово.

През 2014 г. Славена Желязкова е завършила с отличие НВУ ”Васил Левски” във Велико Търново със специалност “Мотопехотни и танкови войски”.

Лейтенант Желязкова е първенец на специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски”.Това е първата й мисия в чужбина.

Нашите военни ще участват в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“.

„Вие, българските военнослужещи, сте горди последователи на успехите на славната ни Българска армия. Отстоявате ценностите на мира, сигурността и свободата в мисии и операции на няколко континента и славите България по света“, заяви министър Ненчев в обръщението си към 31-ия контингент на Въоръжените сили, които заминават за Афганистан.

Министър Ненчев връчи на националния командир на 31-вия контингент, полковник Руси Русев, икона на „Св. Георги Победоносец“ и пожела на военнослужещите да се завърнат у дома живи и здрави.

В церемонията участваха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Молебен за здраве и успех бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

31-ви контингент на Въоръжените сили на Република България за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“ е в състав от 110 души - национален елемент, взвод за охрана на летище Кандахар, екип от съветници и щабни офицери.
По време на мисията ще бъдат изпълнявани задачи по подготовка, подпомагане и предоставяне на екип от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона, както и по обучение,  съветване  и  методическо  подпомагане  на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Руси Русев от Командването на Сухопътните войски, командир на взвода за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари