Жена от Русе: В "Медика" умориха и сестра ми

24
Богдана Тотева разказва за трагичната смърт на сестра си
Богдана Тотева разказва за трагичната смърт на сестра си Снимка: Dunavmost / Архив

Богдана Тотева обвинява болницата в престъпна небрежност и иска да бъде извършена проверка на случая

Русе - Богдана Маринова Тотева, журналистка и преводачка от гръцки език, разказва за трагичната смърт на сестра си Цветана Маринова Тотева в УМБАЛ "Медика". Според Тотева, небрежността и некомпетентността на медицинския персонал в болницата довели до смъртта на Цветана.

На 19 февруари 2023 г., Цветана починала в болницата след операция на бедрената става. Въпреки че Цветана била в състояние да стои на краката си след падане у дома, лекарите в "Медика" бързо решили, че трябва да бъде оперирана. Според Тотева, никой не й обяснил рисковете свързани с операцията.

След операцията, състоянието на Цветана се влошило и тя била прехвърлена в интензивното отделение. Там била диагностицирана с белодробна инфекция, която според специалист в София, била активирана от операцията. Въпреки това, лекарите в "Медика" продължили да ѝ дават евтини лекарства, преди да я върнат в ортопедията.

Тотева обвинява болницата в престъпна небрежност и иска да бъде извършена проверка на случая. Тя също така иска да бъде предоставена цялата медицинска документация за "лечението" и смъртта на сестра си.

Според нея, "Медика" е болница, зад която стои мощна политическа сила и персоналът ѝ под строй гласува за ГЕРБ. Тя се надява, че случаят със сестра ѝ няма да бъде потулен и че истината ще излезе наяве.

"Ако имате кураж, публикувайте моя материал, ако не – здраве да е, той рано или късно ще бъде прочетен и ще получи гласност", пише Тотева.

От Dunavmost винаги сме давали гласност на проблемите на хората, защото само така проблемите с обществено значение може да бъдат дискутирани. Споделяме писмото на г-жа Тотева без редакторска намеса:

"В „МЕДИКА” УМОРИХА И СЕСТРА МИ!

На 19.02.т.г. в болница „Медика” почина сестра ми Цветана Маринова Тотева. На 07. рано сутринта тя стана от леглото и падна на килима. Вдигнах я, можеше да стои на краката си, но не и да върви. Извиках две съседки, половин час я разтривахме, защото решихме, че се е натъртила. Не изпитваше никаква болка и се успокоихме, че няма нищо счупено. Заведох я с линейка в „Медика” и я приеха в Спешно отделение. Близо час чаках отвън, излезе една дама и много усмихната ми каза, че „всичко е наред”! 20 минути след това дойде д-р Росица Кръстева, тя завежда Неврологията, наша съседка е и ме уведоми, че „за съжаление има счупена шийка на бедрената става”, че спешно трябва да бъде оперирана за поставяне на изкуствена става, инак ще стане много страшно!

Интересно, от „всичко е наред”, само за 20 минути, от „всичко е наред” нещата станаха много страшни. Същото ми повтори и проф. Стефан Станчев, който ми прочете някаква декларация, прочете ми я той и разбира се, подписах на пълно доверие, в състояние на силен стрес, почти неадекватна и през сълзи. Чух само, че операцията трябва да се извърши спешно, но не чух за „предоперационен и „следоперационен риск”! Не чух за никакъв риск! Още на другата сутрин проф. Станчев оперира сестра ми, но на втория ден тя стана неадекватна, на третия я прехвърлиха в Интензивното. Един лекар от Ортопедията, представи се само като „дежурния” ми каза, че е получила белодробна инфекция. Веднага се обадих на мой близък лекар- специалист в София и той беше категоричен, че се касае за пълзяща белодробна емболия, активирана от операцията. Два дни са й давали някакви евтини лекарства и отново я върнаха в Ортопедията. Никой не ми каза как изведнъж общото й състояние се е влошило! Изложението, предоставено ми от управителя д-р Йоцов, потвърждава съмненията ми за ширеща се престъпна небрежност и некомпетентност, но сочи и друг факт: Опит да бъда заблудена с някакъв „заверен препис на хронология”! В преписа се съобщава, че е назначена терапия, но не се казва каква точно, нито по каква причина, нито как е „стабилизирана” пациентката, нито какво е констатирал тогава пулмолог, нито КОЙ е той и как е „овладял” ситуацията, че сестра ми да умре! От изложението на д-р Йоцов излиза само един неоспорим факт: че клизмата се оказвала най - жовотоспасяващото” средство!

На фаталната дата 19.02., неделя, в 10,30 ч. аз отидох да й занеса памперси, впрочем, цели осем дни не й бяха правили клизма, тя непрекъснато ме молеше и плачеше някой да й помогне. Добре, че съседката ни д-р Кръстева отишла да я види, стреснала се от силно подутия й корем и настояла да й направят клизма. Лекар от друго отделение се намесил, дежурни лекари и сестри в Ортопедията въобще не са забелязали, че безпомощен и неподвижен техен пациент се мъчи и страда! Ако това не е инквизиция и садизъм, какво е ?! Нещо повече, сестра ми е била на косъм от друга операция, този път на корема точно поради тази причина. Д-р Кръстева я е спасила от втора операция, но пък е лишила болницата от поредните пари от Здравната каса, защото Касата не плаща за клизми, плаща за операции!

Малко след като се прибрах вкъщи, сестра ми се обади, каза, че кръвното й е много ниско, че се чувства зле, но че в Отделението няма никого! Два часа след това ми позвъни дежурният лекар, не се представи с името си и ми каза, че е прехвърлена в Интензивното, че е добре и контактна! Излъга ме! Лекарят, който я е приел тама е казал, че са му я закарали умираща! Не след дълго ми се обади д-р Граматиков и невъзмутим като китайски мандарин ми каза само една дума: „почина”! Не изказа дори съболезнованията си! Явно, тлъстата заплата е притъпила всякаква лекарска етика у него и не е оставила грам човещина! Или е свикнал да съобщава подобна информация на роднини на пациенти на „Медика”! На другия ден го попитах от какво е починала сестра ми, отговори, че не знае! Не знаеха и дежурният лекар, и старшата сестра, и някаква сестра Анета в Ортопедията, с които говорих лично на 21.02. Заявих им, че ги обвинявам за смъртта на сестра ми, и че ще ги съдя! Не отрониха и дума! Само „дежурният” промърмори, че се „получавали усложнения”! Същият ден съседката ни, д-р Кръстева, позвъни на вратата, каза, че „много съжалява” и че веднъж я спасили, но този път не успели! Пълна лъжа! Преди две години сестра ми лежа три дни в същата болница, кракът й беше подут, лекуваха я, оттокът спадна, но явно тромб е останал в крака й, защото не можеше дълго да стои изправена. Д-р Кръстева направо призна, че причината за смъртта й е белодробна емболия! Заявих и на нея, че ще ги съдя, но тя ми отговори, че „много навътре вземам нещата”! „Хуманен лекар” е изненадан, че „вземам навътре” смъртта на единствения ми близък човек на този свят!

След погребението изпратих писмо до собственика на болница „Медика”, с което поисках да ми бъдат предоставени ежедневните дневници, снимките от скенер и рентген, епикризите и цялата документация за „лечението” и смъртта на сестра ми. В предоперационната епикриза пише, че има придружаващо заболяване тромбофлебит на дълбоките кръвоносни съдове и че рискът от операция е висок! Същото заболяване е отбелязано и в следоперационната епикриза! Изпратих снимките на рентгенолог-специалист и той ми каза, че приличат на снимки на уличен фотограф от 50-те години на миналия век. А от ежедневните журнали е видно, че всички усложнения при сестра ми, а те са били много сериозни и опасни за живота й, са настъпили след операцията!

Поисках да бъде извършена щателна проверка на този потресаващ случай в болница „Медика”! Да бъде изяснено защо така спешно сестра ми е била оперирана, след като е констатиран висок риск и леталният изход от операцията е бил повече от сигурен! Защо в така наречения „консулт” преди операцията отсъства съдов хирург, чието становище би трябвало да е решаващо, но пък е присъствал пластичен хирург, специалист по изправяне на носове?! Защо превантивно не е била лекувана с необходимите медикаменти, за да разбият тромба в крака й, защо не са отложили операцията?! Много просто – трябвало е да приберат поредната вноска от Здравната каса и са бързали! Ако наистина е имала счупена шийка, това съвсем не е застрашавало живота й! Аз можех да я гледам саката и на легло, а не да ходя на гроба й!

Поисках от „Медика” да ми предоставят дискетата от рентгена и скенера от 07.02., но ми отказаха. Поисках и да бъде проверена истина ли е информацията, която получих, че името Цветана Маринова Тотева не е налично в нито една апаратура – рентген, скенер и навсякъде е заличено! Опасявам се, че случаят със сестра ми ще бъде потулен, както не малко други случаи в „Медика”, за които в нашия град се носят легенди, легенди с мирис на алчност, некадърност, престъпна небрежност и смърт!

Една източна поговорка казва: „И след най-дългата зима идва пролет”! Само че зимата в „Медика” продължи прекалено дълго! При това, зима със свиреп сибирски студ, като на Соловки, Воркута, Колима…

Богдана Тотева

20.07.2023 г., Русе"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    117
    аман вече
    От всичките писания тука разбрах, че не са сезирани нито медицински одит, нито прокуратура, нито някой друг компетентен орган! С две думи, прелива се от пусто в празно! На тези, за които Медика не става, мог само да кажа - не ходете там и няма да имате проблеми!
  • -2
    116
    до Филип
    Не знам какъв доктор е Граматико, както съм убеден, че и ти нямаш нито знания, нито компетентност да го оценяваш като лекар. Но със сигурност знам, че никой не е закаран насила при Грматиков. Избора си е ваш! От себе си ли се оплаквате или ей тъй от простоия си пишете.
  • 5
    115
    XXXX
    Преводача от гръци дава "компетентно" мнение за лекарите. Аман от малоуниции!!! Всички разбирате от медицина. Ами като си тък компетентна защото водиш сестра си мна лекар. Нали ти си специалист, лекувай си я у дома
  • 2
    114
    Възмутен
    Трябва да си намерите добър адвокат, който се занимава с подобни дела и да действате. Аз не очаквам да осъдят Медика или някои доктор, защото от дългия си житейски опит съм разбрала че докторите макар че си съперничат и не се обичат много, когато стане въпрос за такъв случай стават единни и се защитават. Но въпреки всичко ще разбудите духовете и ще се вдигне шум, което може би да доведе до по-добро и по-внимателно отношение към пациентите, а може да се случи и така както стана с Дебора. Не можем да прогнозираме какво точно ще стане, но заради паметта на сестра си трябва да го направите.
  • 7
    113
    Филип
    Този е Граматиков,е абсолютен клошар и алкохолик,не е добре психически човека!Трябва да го отстранят ,не става!Бягайте от там!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари