Желязната църква няма прецедент в света

1
Храмът "Св. Стефан" е шедьовър на инженерството
Храмът "Св. Стефан" е шедьовър на инженерството

"С Бойко Борисов начело на правителството през последните години има много топли отношения, което много ни радва."

Това заяви Васил Лиазе, председател на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул в изявление след откриването на обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Истанбул Георги Пашкулев.

Васил Лиазе заяви, че църквата „Св. Стефан“ е изградена от стомана, която е произведена в Австрия и е доставена с параходи до Истанбул. Впоследствие е дарена земята за изграждането на тази църква. След монтирането на църквата през 1898 г. започва да действа като българска църква.

„Това е един шедьовър на инженерството, няма прецедент в света, единствена е в света заради това, че минава път порез нея, водата не достига до дърветата, тя започна да потъва във времето, когато президентът Ердоган беше кмет той ни помагаше за реставрацията. През годините проби ерозията и за спасяването бяха направени постъпки от институции, но нямаше никакъв резултат. През 2002 г. бяха сменени правителства и всичко се промени тогава и това културно наследство беше на преден план с влизането на власт на новото правителство. Благодарение на правителството на Ердоган започна много скоростно реставрацията на църквата и всички религиозни храмове“, посочи Васил Лиазе.

Той изтъкна, че църквата се намира на много интересно място и символизира българското приятелство. „Президентът Ердоган знае много добре църквата и всеки ъгъл на Истанбул. Обърнахме се към него и той даде инструкции за реставрацията на църквата. Той винаги даваше инструкции да се ускорява реставрацията и тя вече работи и е открита. В нашата страна по никакъв начин не се разграничават хората по етнически или религиозен принцип“, заяви още Васил Лиазе.

От своя страна Мехмед Кюсал, кмет на Истанбул посочи в речта си, че всички религии живеят заедно тук в този град, където религиозните убеждения се изпълняват свободно.

„Уважението към, религиите е много важно и съхраняването на религиозните храмове е много важно. Истанбул с вдъхновението, което получава от миналото, ще продължава да се развива към бъдещето. Надявам се църквата да даде своя принос за страната ни и за българската общност тук“, посочи още кметът на Истанбул.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари