Жегата вдигна нивата на озон в атмосферния въздух в Русе

1
Естествените фонови стойности на озона във въздуха са около 30 мкг/м3, но могат да стигнат много по-високи стойности
Естествените фонови стойности на озона във въздуха са около 30 мкг/м3, но могат да стигнат много по-високи стойности Снимка: Dunavmost

Естествените фонови стойности на озона във въздуха са около 30 мкг/м3, но могат да стигнат много по-високи стойности

Високите температури през юли повишиха нивата на озон в атмосферния въздух в Русе. През втората половина на юли АИС „Възраждане“ е регистрирала 7 превишения на осемчасовата норма от 120 мкг/м3 (микрограма на кубичен метър), която е една от трите норми, записани в специализирана наредба. Другите две са - средно часова стойност от 240 мкг/м3 (измерени през три последователни часа) и средно часова стойност от 180 мкг/м3. И двете не са превишавани за периода. Установените концентрации, включително и превишенията на осемчасовата норма на озона, не биха могли да окажат влияние върху човешкото здраве и околната среда, съобщи РИОСВ - Русе.

Озонът е газ, който се среща в горната част на атмосферата на 30 - 50 км над земната повърхност и в приземния въздушен слой. Естествените фонови стойности на озона във въздуха са около 30 мкг/м3, но могат да стигнат много по-високи стойности (напр. 120 мкг/м3).

През юли няма нито едно превишение на средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона, независимо от регистрирания пренос на пясък от Сахара. От началото на годината до момента са отчетени само 11 превишения на този атмосферен замърсител, които са регистрирани през отоплителния период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари