Жълт и оранжев код за силен вятър

0
Скоростта на поривите може да достигне 70-90 километра в час
Скоростта на поривите може да достигне 70-90 километра в час

Скоростта на поривите може да достигне 70-90 километра в час

НИМХ обяви за утре жълт код за силен вятър в по-голямата част от страната. В София и областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Кърджали предупредителният код е от втора степен – оранжев. Там скоростта на вятъра може да достигне 100 километра в час.

Над страната ще има висока концентрация на прах от Сахара.

През нощта ще е предимно ясно, с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Преобладаващите минимални температури ще са между 4° и 9°, в София около 4°.

Утре преди обяд ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност. След обяд от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. На изолирани места в Югозападна България ще превали слаб дъжд. Ще духа предимно умерен, след обяд на места в Източните Родопи и Странджа временно силен югозападен вятър. Температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще са предимно между 19° и 24°, по-ниски на места по Черноморието, в София около 19°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, през нощта срещу четвъртък ще се вплътни. Ще духа умерен югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е променлива. Ще духа умерен запад-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра около 4°.

В четвъртък и петък вятърът ще е от юг-югозапад, в Източна България и северно от планините - силен. Облачността ще е променлива, често значителна. На места, повече в Западна България, ще има валежи от дъжд с краткотраен характер, ще има и гръмотевици. Ще остане топло за периода, особено в Източна България, където максималните температури ще са между 20° и 25°, а и минималните ще са високи: в петък до 8°-13°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари