Земеделските производители прекратяват протеста си

0
Фермерите одобриха меморандума, който им изпрати правителството
Фермерите одобриха меморандума, който им изпрати правителството Снимка: БТА

Фермерите одобриха меморандума, който им изпрати правителството

Събралите се край Долни Богров земеделски производители обявиха край на протеста си, организиран след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание на 14 септември.

Представители на Инициативния комитет на протеста се отправиха към София, където предстои подписване на меморандум с правителството във връзка с исканията на протестиращите, които са систематизирани в пет точки. Преди това Илия Проданов от Инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, договорен след разговорите вчера с премиера акад. Николай Денков и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев в Министерския съвет, информира БТА.

По първата точка от исканията в проектодокумента е записано, че се продължава забраната на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 година и определяне на необходимите количества на прероботвателните предприятия за производствените им нужди. Водят се преговори с ЕК за забрана на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10 процента от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съгласно договореното между Украйна и ЕК, се отбелязва в прочетения пред земеделците текст.

По втората точка от исканията в проектоспоразумението е записано, че е прието решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 милиона лева, а за допълнително осигурените средства в размер на 63 милиона лева се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от ЕК до края на септември.

"Това, което изчитам, ще го договаряме там. Понеже нашето изискване е до 30 септември да се платят парите, тяхното предложение е до 6 октомври да се изплати общият размер от 213 милиона лева", посочи Проданов и добави, че като отидат в Министерския съвет, ще искат да се върне срокът на 30 септември.

По отношение отпадане тавана на помощта за Украйна да се изготви национална позиция за отпадане на тавана, която да бъде приета от Министерски съвет до 23 септември и да се проведат разговори с председателя на ЕК, е записано още в документа, като Проданов отбеляза, че това е още едно тяхно искане, което се изпълнява.

Земеделските стопани, подали заявление до 26 септември от държавната помощ за компенсиране на 100 процента пропаднали площи, след обработване на заявленията ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни, е записано по отношение на третата точка от исканията на зедемелците.

Записано е още, че остатък до достигане на определения национален лимит на България по помощта "де минимис" в размер на 71 милиона лева ще бъде разпределен на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор "Животновъдство, в т.ч. пчелен мед, и в сектор "Растениевъдство". Проданов направи уточнение, че трябва да има въведен срок, като добави, че е коментирал въпроса с министъра, че трябва да се запише срок до края на октомври и е поета отговорност това да се запише.

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК, е записано по отношение на последната пета точка от исканията на земеделците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    SB
    А за тези който не са земевладелци . МАЙ НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ. за помощи заради уКрайна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари