Земеделец: Произвеждаме хляб и олио с непроверени суровини от Украйна

0
Стоката от Украйна не се проверява за хербициди, а там те пръскат с препарати, които са забранени в България
Стоката от Украйна не се проверява за хербициди, а там те пръскат с препарати, които са забранени в България

Стоката от Украйна не се проверява за хербициди, а там те пръскат с препарати, които са забранени в България

"В момента и хляба, и олиото, и царевицата на пазара у нас са украински. Произведени тук, но с украински суровини". Това каза в интервю производителят и животновъд Назми Маджар, който обработва земи в селата Ягнило, Белоградец и Невша, община Ветрино. Той произвежда и пшеница, овес и люцерна, освен за фураж за животните, продава зърнените култури, но има 1 000 тона пшеница, които залежават на склад. Причината е по-ниската цена на украинските суровини, които обаче са произведени с помощта на забранени у нас препарати, коментира още Маджар.

"2022-ра беше лоша", сподели производителят. "Украинската продукция много ни подби пазара и не можем да си продадем стоката. В момента у нас се изкупуват предимно по-евтините украински пшеница, царевица и слънчоглед. Но, тази стока от Украйна не се проверяват за хербициди. Има такива, които са забранени в България, но в Украйна са разрешени. В България не можеш да пръскаш с по-евтин препарат, примерно китайски или някакъв друг, но в Украйна ги ползват", сподели още стопанинът на ниви и близо 1 000 глави добитък - крави и овце и произвежда всички видове млечни продукти.

Животновъди се оплакаха, че общините ги "прекарват", като сменят предназначението на терените. Подобна практика вече има в доста общини, сигнали има от цялата страна, обясни пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Животновъди се привикват, правят им се срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват тези пасища, описа механизма Симеон Караколев. Според него това може да се случи върху всякаква земя, но се предприема върху пасищата, защото особено по-малките животновъди нямат глас. "Някой ще прибере едни пари по веригата. Това е цялата история. Някои от областните управители, които не са в синхрон с даден общински кмет, стопират тези решения, "но някъде областният управител пее в един хор с общинския кмет, прекарват решенията и животновъдите остават без пасища", посочи Караколев.

По този повод Назми Маджар, който е регионален представител на НОКА, коментира, че засега проблем с наетите от община Ветрино пасища нямат, но наскоро е била вдигнат наема на около 10 лева на декар. "Пасищата, обаче не достигат за броя животни, който гледаме", допълни животновъдът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Мирчо
    Поредните измислици на т. нар. зърнари, които искат да довт народа здраво и на цени, които те са си съчинили. А освен това същите негодници получават и субсидии за продукцията и въпреки тва квичат като прасета, че има конкуренция... Тези лъжи не вървят, защото на границата всичко се проверява за хербициди - украинската стока, руската, арменската. Останалото са гнусни зърнарски ЛЪЖИ!
  • -5
    2
    Друсана хохла
    До 1 ядеш им радиоактивния чернобилски уй на хохлите!
  • -5
    1
    ...
    Не е вярно. Украинското зърно отива към бедните в африка. Руска пропаганда. Ядем най-хубавото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари