Зеленски внесе законопроект за демобилизация на наборниците

0
Общата мобилизация в Украйна и военното положение бяха удължени с решение на Върховната рада до 13 май
Общата мобилизация в Украйна и военното положение бяха удължени с решение на Върховната рада до 13 май Снимка: Twitter

Общата мобилизация в Украйна и военното положение бяха удължени с решение на Върховната рада до 13 май

Украинският президент Володимир Зеленски внесе във Върховната рада законопроект за демобилизацията на наборниците, съобщи украинската информационна агенция УНИАН.

Законопроектът за демобилизацията се дължи на необходимостта да се осигури преминаването в резерв на военнослужещи, които са изслужили установените периоди на военна служба. В началото на февруари общата мобилизация в Украйна и военното положение бяха удължени с решение на Върховната рада до 13 май. По-рано украинската информационна агенция УНИАН съобщи за петиция с над 25 хиляди подписа с искане демобилизацията да бъде разрешена в Украйна 18 месеца след мобилизацията.

Дания сключи 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна. Подобни споразумения Украйна подписа с Великобритания, Франция и Германия. Премиерът Мете Фредериксен поясни, че Дания отпуска пакет военна помощ за Украйна на стойност близо 250 милиона долара. "Борбата на Украйна за свобода е наша борба", тя на пресконференция, цитирана от БНР.

Германия и Чехия преговарят за размяната на тежко въоръжение. Премиерът на чешката република Петер Фиала съобщи след заседание на кабинета, че така наречената "кръгова сделка" ще позволи изпращането на оръжия съветско производство на Украйна, а в замяна Чехия ще получи модерна техника от Германия. "Така ще превъзмогнем зависимостта от Русия за поддръжка на военната техника", коментира Фиала. Бундестагът обсъжда днес предоставянето на военна помощ за Украйна. Без да е изрично упоменато, в текста не се изключва възможността за доставката на крилати ракети "Таурус" с обхват над 500 километра. Канцлерът Олаф Шолц е против предоставянето на ракетите, които могат да достигнат руска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    чичомиткобрат
    Ами те ако дадат на лудия наркоман зеленски ракети таурус, олигофренът ще иска да ги стрлят по Русия на умряло, знаейки че с украйна е свършено и после ако на Русия и свърши търпението, и те ще ги задумкат наистина... Дано от тея глупави западни лидери има поне един умен да види, че дават ли на украйна още неща, докато зеленски е на власт, с украйна е свършено. Той няма да спечели, украйна няма да спечели и после икономическия мехур, образуван от западните помощи ще се пръсне и след войната и загубата на украйна, ще настане такива глад, беднотия и мизерия, че ще станат държава от 68мия свят. Вместо да дават на стъпилите с единия крак в гроба още оръжия, да ги убеждават да мирясват и да си ближат раните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари