Зеленски предупреди за опасност от световна криза за храна

0
Страната може да изгуби десетки милиони тонове зърно заради руската блокада на украинските пристанища, подчерта украинският президент
Страната може да изгуби десетки милиони тонове зърно заради руската блокада на украинските пристанища, подчерта украинският президент Снимка: Фейсбук / архив

Украинският президент Володимир Зеленски приветства началото на евакуацията от обсадения Мариупол

Той обаче предупреди и за опасност от световна криза за храна. Страната може да изгуби десетки милиони тонове зърно заради руската блокада на украинските пристанища, подчерта Зеленски.

Информацията за днешната евакуация на цивилни от Мариупол е противоречива. След като първо оповестиха, че изтеглянето е започнало, градските власти обявиха забавяне и призоваха хората да изчакат на уговорените пунктове автобусите, с които трябва да напуснат града.

Зеленски изрази надежда, че извеждането на цивилни от "Азовстал" ще продължи, предава БНР.

"Днес най-накрая започнахме евакуацията на хора от "Азовстал". След седмици на преговори, след много опити, различни срещи, обаждания и предложения. Няма и ден, в който да не сме опитали да намерим решение, което да спаси нашите хора. Днес, за пръв път от началото на войната, този жизнено важен коридор заработи. За пръв път имаше 2 дни на реално прекратяване на огъня".

Руската армия е подновила обстрела на "Азовстал", веднага след приключване на евакуацията, съобщиха бойците, намиращи се в завода.

Руска ракета е поразила важен мост над река Днестър край Одеса, съобщиха местните власти. Мостът осигурява единствената сухопътна и железопътна връзка с обширна южна част на Одеския регион. Все още няма информация какво е състоянието на съоръжението.

Украинската страна съобщи и за потопени две патрулни руски лодки в Черно море, близо до Змийски остров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари