Зеленски поиска от Швейцария лидерска среща за прекратяване на руската инвазия

1
Украинският президент разговаря с швейцарския президент Виола Амхерд по време на посещението си в Берн
Украинският президент разговаря с швейцарския президент Виола Амхерд по време на посещението си в Берн Снимка: Володимир Зеленський / кадър Facebook

Украинският президент разговаря с швейцарския президент Виола Амхерд по време на посещението си в Берн

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Швейцария да организира мирна среща на високо равнище на световните лидери за прекратяване на пълномащабната инвазия на Русия, но без да кани Москва, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Зеленски разговаря с швейцарския президент Виола Амхерд по време на посещението си в Берн, преди да се отправи към годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

"Нашите екипи от утре започват подготовката за провеждане в Швейцария на световна среща на върха за мир", заяви украинският президент на пресконференция след разговорите. Срещата на върха "трябва да определи, че краят на войната трябва да бъде справедлив", каза той.

Що се отнася до това дали Русия ще бъде поканена, Зеленски каза: "Ние сме отворени за всички страни по света, които уважават нашия суверенитет и териториална цялост. Следователно можете да си направите изводи за това кого ще поканим".

"Със сигурност бихме искали да присъстват страните от глобалния юг", добави украинският лидер, и "бихме искали Китай да участва".

Не беше посочен срок за провеждане на срещата на върха.

Войната на Русия в Украйна ще навлезе в третата си година през февруари, а през последните седмици Москва засили въздушните си нападения срещу Украйна.

"Бихме искали да имаме широко подкрепена среща на върха с участието на възможно най-много държави, за да бъде тя успешна", каза Амхерд.

"Щом дойде моментът, в който ще видим, че можем да проведем успешна среща на върха, ще я организираме съвместно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Послеслов
    Ами ние накъде сме тръгнали,ние?
  • 1
    2
    Читател
    Тоя не знаеше ли че създава и участва в събития с предизвестен край? Най важното от които е унищожаването и разграбването на собствената му държава? Ами да се чуди човек на тези които се поведоха по акъла му,неговият и майданският.Хубава,мощна,силна държава със работлив и творящ народ допуснаха да ги съсипят шайка простаци.Бог да пази украинци,българи,руси и сърби.Другите са ясни.
  • 6
    1
    Hxjhahahha
    Ще има да духа укросвинския наркоман. Вече видя нещастния край и иска опърдяните пудели от комунистическия запад да "спрат" военната операция... Че то целия комунистически запад стана на посмешище и унищожиха още една държава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари